Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια ( Weihnachtsplätzchen )

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά:
3 1/4 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ μαγειρική σόδα
1/4 κ.γ αλάτι
2 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη
περίπου μισό φλιτζάνι μέλι (όχι πολύ πηχτό)
1 μεγάλο αυγό
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο (εκτός ψυγείου για να είναι μαλακό)

Για το γλάσο:
3 φλ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
3 ασπράδια
χρώμα ζαχαροπλαστικής (για τη διακόσμηση)

Προετοιμασία:
Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με την ζάχαρη. Μόλις χτυπηθούν καλά και έχει αφρατέψει το βούτυρο, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αυγό και τέλος το μέλι. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μαζί καλά. Στην περίπτωση που το μέλι είναι πηχτό, πρέπει να το αραιώσουμε λίγο για να μπορέσουμε να το ανακατέψουμε ευκολότερα, το ζεσταίνουμε λίγο στο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την μαγειρική σόδα και το προσθέτουμε λίγο –λίγο στο μείγμα. Αφού δημιουργηθεί ένα ζυμαράκι το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό. Με ένα κουπ-πατ σε σχήμα από ανθρωπάκι, ξεκινάμε να κόβουμε το ζυμάρι μας. Βάζουμε τα ανθρωπάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160ο στον αέρα για 12 λεπτά. Εάν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ανθρωπάκια μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα Χριστουγεννιάτικα σχέδια.
Για το γλάσο:. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε εάν θέλουμε τα χρώματα που για να στολίσουμε τα κουλουράκια ή απλός να διακοσμήσουμε μόνο με άσπρο γλάσο! Τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια είναι έτοιμα και πεντανόστιμο!