Το Λιμενικό Φυλάκιο Βολιμων αναβαθμίζεται σε Σταθμό και λύνει χρόνια προβλήματα στην περιοχή

Την άμεση επανασύσταση του Λιμενικού Σταθμού Βολιμών που είχε υποβαθμιστεί σε φυλάκιο, εξήγγειλε κατά τις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης που έγινε στο νησί ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου.
Όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθόσον το 2013 μετά από εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη, είχε υποβαθμιστεί με εποχική μόνο λειτουργία, ενώ πλέον δίνει άλλη προοπτική στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού στον Άγιο Νικόλαο των Βολιμών.

Δεν πέτυχε…
Ο σκοπός τότε ήταν με τις αλλαγές, το Λιμενικό να μπορεί να ανταποκριθεί στις καινούργιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Επιπλέον να υπάρξει ενοποίηση των δράσεων και η βελτίωση του επιπέδου αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του προσωπικού με μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ακόμη να γίνεται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά άμεσα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είχε αποτέλεσμα στην πράξη παρόλο που εξετάστηκε η δραστηριότητα των λιμεναρχείων, των υπολιμεναρχείων και των λιμενικών σταθμών όπως επίσης σε ποιες περιοχές λειτουργούν οι υπηρεσίες του Λιμενικού και αν υπάρχει αναγκαιότητα συνέχισης της παρουσίας τους για “ειδικούς σκοπούς ή εθνικούς λόγους”.

Αποφάσεις και παρεμβάσεις
Εκείνο που απομένει να γίνει είναι η έκδοση των σχετικών αποφάσεων, μετά τις οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν στο έπακρο οι προοπτικές που ανοίγονται σε βάθος χρόνου, από τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται εκεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Και αναφερόμαστε στην οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης, που εφόσον ολοκληρωθεί θα λύσει και το πρόβλημα των αρμοδιοτήτων που έχει το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο. Γεγονόε που έχει άμεση συνάρτηση με την κατασκευή του λιμανιού κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές της νέας χρονιάς αφότου εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οι σχετικές μελέτες είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Αλλάζουν όλα
Με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, το Λιμενικό φυλάκιο λειτουργεί από τις αρχές Μαϊου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και επανδρώνεται από τρία άτομα για την λειτουργία του, τα οποία διατίθενται από την υπάρχουσα δύναμη της Λιμενικής Υπηρεσίας. Στις αρμοδιότητες και στα καθήκοντα των λιμενικών που υπηρετούν εκεί είναι ο έλεγχος της κίνησης επιβατών και οχημάτων του πλοίου που συνδέει την Κεφαλονιά με την Ζάκυνθο εκτελώντας δυο δρομολόγια την ημέρα, των επαγγελματικών και τουριστικών σκαφών που εκτελούν δρομολόγια στις Γαλάζιες Σπηλιές και στο Ναυάγιο καθώς και ο έλεγχος των σκαφών τα οποία εκτελούν πλόες από το Σχινάρι, το Πόρτο Βρώμη, το Μακρύ Γιαλό και το Μικρό Νησί και προς το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Επίσης επιλαμβάνονται και του ελέγχου τεσσάρων επιχειρήσεων με θαλάσσια μέσα αναψυχής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απαιτητικά αν λάβει κανείς υπόψη πως τους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου εκτοξεύεται ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου με πολλές φορές να δημιουργούνται ζητήματα που χρήζουν άμεσης επέμβασης του Λιμενικού.