Νέες ευκαιρίες μάθησης θα προσφέρει στη Ζάκυνθο το Ειδικό Γυμνάσιο – Λυκειο

Από τις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης για την ανάπτυξη στο νησί και την περιφέρεια εκτός από διαπιστώσεις, κριτική, προτάσεις και αποφάσεις, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι κυβερνητικές εξαγγελίες ειδικά για τη Ζάκυνθο.
Μεταξύ των όσων ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Σταυρος Κοντονής εκείνο που ξεχώρισε ήταν η ίδρυση Ενιαίου Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου ως ελάχιστη αναγνώριση του ρόλου των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία.
“Είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, κάτι που λείπει από την Ζάκυνθο και που όλοι οι νομοί της Ελλάδας έχουν εδώ και πολλά χρόνια ειδικά Γυμνάσια και κατ’ επέκταση και Λύκεια”, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του Ειδικού σχολείου Ζακύνθου, Παναγιώτης Κλάδης και πρόσθεσε “Καλό είναι να γίνει και τον χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά. Τώρα όσον αφορά το που μπορεί να στεγαστεί δεν το ξέρω. Είναι περιπτώσεις παιδιών με ελαφρύτερες μορφές, αυτά που ίσως έχουν ανάγκη από παράλληλη στήριξη και πηγαίνουν Γυμνάσιο, θα μπορούν να φοιτήσουν σε ένα πλαίσιο το οποίο θα τους ταιριάζει καλύτερα”.
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στα άτομα με ειδικές ανάγκες για μάθηση, κάτι που μέχρι τώρα στο νησί μας ήταν δύσκολο, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο Ειδικό Σχολείο και την ανέγερση του νέου διδακτηρίου το οποίο, όπως είναι γνωστό, εντάχτηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μετά από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις.
Εντούτοις όλοι, βλέπουν το έργο να κινείται με ρυθμούς “χελώνας”, αφού δεν έχουν γίνει βασικά πράγματα για να μπορέσει να είναι σύντομα έτοιμο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να είναι λειτουργικό, για αυτό εκφράζονται αμφιβολίες ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν.
Η ίδρυση των Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων θα ενισχύσει σημαντικά το υπάρχον δίκτυο των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης, παρέχοντας τη δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς περιβάλλον.

Κ.Μ.