Η Γαλλία ετοιμάζεται να κόψει το τσιγάρο και από τον κινηματογράφο

Η υπουργός υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζίν, σχεδιάζει νέα μέτρα για να καταπολεμήσει το κάπνισμα και να αποκλείσει το τσιγάρο από την γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία.

Ενώ οι γερουσιαστές είχαν υιοθετήσει την Πέμπτη ένα μέτρο για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ως το 2020, η γερουσιαστής Nadine Grelet-Certenais επέκρινε την υπουργό Υγείας για τις ευθύνες του κινηματογράφου στο κάπνισμα.

«Πρέπει να πάμε πέρα από το πορτοφόλι και να ενδιαφερθούμε ειδικότερα στην πρόσκληση μέσω του θεάματος να καπνίσουμε. Σκέπτομαι ειδικότερα το παράδειγμα του κινηματογράφου που ενθαρρύνει αυτή την πρακτική. Η Λίγκα εναντίον του καρκίνου απέδειξε σε μελέτη της ότι το 70% των νέων ταινιών αναπαριστούν τουλάχιστον μια φορά ένα άτομο να καπνίζει. Αυτό βοηθάει στο να απενοχοποιείται η πράξη του καπνίσματος, ακόμη και να ενθαρρύνεται, απέναντι σε παιδιά και εφήβους, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι καταναλωτές καπνού στις σειρές και στις ταινίας, ειδικά στο ίντερνετ », δήλωσε η γερουσιαστής, η οποία κατηγόρησε τον κινηματογράφο ότι κάνει «έμμεση διαφήμιση της κατανάλωσης καπνού».

Η υπουργός Υγείας συμφώνησε με την γερουσιαστή και δήλωσε ότι σύντομα θα λάβει μέτρα στο πλαίσιο του δεύτερου εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος. «Δεν καταλαβαίνω την σημασία του τσιγάρου στις γαλλικές ταινίες», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό «να μειώσουμε την αξία του τσιγάρου στον πληθυσμό». Η Ανιές Μπουζίν διευκρίνισε, μάλιστα, ότι έχει μιλήσει με την υπουργό Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν για το θέμα. «Θέλω να έχουμε μια σκληρή στάση γι’αυτό το ζήτημα», δήλωσε.

Εδώ και πενήντα χρόνια, το γαλλικό κράτος έχει πάρει μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Το πρώτο κείμενο ψηφίστηκε επί Σιμόν Βέιλ, υπουργό Υγείας το 1976. Αποκαλείται «νόμος Βέιλ» και απαγορεύει τις διαφημίσεις τσιγάρων και καπνού στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Το 1991 ψηφίστηκε ο «νόμος Εβίν» ο οποίος απαγόρευσε κάθε διαφήμιση καπνού σε δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, η απαγόρευση του καπνίσματος στις ταινίες, την οποία σχεδιάζει η υπουργός Υγείας, αναμένεται να προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην βιομηχανία του γαλλικού σινεμά. Κι αυτό γιατί το κάπνισμα αποτελεί ένα απαράβατο αξεσουάρ των κινηματογραφικών ηρώων που το χρησιμοποιούν ως στοιχείο-κλειδί σε κάποιους ρόλους. Για παράδειγμα, η Οντρεϊ Τοτού, όταν ερμήνευσε την Κοκό Σανέλ, ή ο Γκασπάρ Ουλιέλ όταν ερμήνευσε τον Υβ Σεν Λοράν.

Πηγή:iefimerida.gr