Παράδοση και ευλάβεια συναντώνται στη Δερματούσα για τα Εισόδια της Θεοτόκου

Με κατάνυξη και πάντα με το απαραίτητο παραδοσιακό χρώμα θα εορταστούν και φέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δερματούσσας στο Τραγάκι, σε μια τοποθεσία με ιδιαίτερο φυσικό κάλος.
Ο εορτασμός θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Αυριο, κυριώνυμο ημέρα της εορτής στις 7.30πμ θα τελεστεί η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ζακύνθου στο τέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας. Το απόγευμα στις 6 θα τελεστεί Ιερά Παράκληση προς τιμή της Παναγίας μετα Θείου Κηρυγματος.
Τους θρησκευτικούς εορτασμούς θα συνοδευσουν η πατροπαράδοτη υπαίθρια συγκέντρωση στο χοροστάσι της Μονής, με παραδοσιακά ζακυνθινά κεράσματα: φυτούρα, παστέλι, εφτάζυμο και σπιτικά γλυκίσματα από τα μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ δεν θα λείψει ο καθιερωμένος για την ημέρα αυτή τηγανητός βακαλάος με αλιάδα και φρέσκο, προζυμένιο ζυμωτό ψωμί.
Πρόκειται για μία από τις λαμπρότερες ζακυνθινές γιορτές που τελείται με την ίδια ευλάβεια αλλά και πανηγυρική διάθεση από το κοινό, εδώ και αιώνες και μάλιστα σε ένα χώρο σπάνιας ομορφιάς, σε ένα θρησκευτικό μνημείο τραυματισμένο βαριά από τους σεισμούς του 1953 που όμως δεν έχασε ποτέ την αίγλη και τη σπουδαιότητά του για τους Ζακύνθιους.