Το Ειδικό Σχολείο παραμένει εγκλωβισμένο στις καθυστερήσεις των εργασιών ανέγερσης

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν τα κτηριακά έργα στο ειδικό σχολείο Ζακύνθου. Μέχρι σήμερα, ποτέ δεν έλλειψε η αγωνία και απορία πότε θα ολοκληρωθεί η οικοδόμηση της προέκτασης του κτιρίου και αν τελικά θα προλάβουν οι μαθητές να μετακινηθούν σε αυτό, πριν λήξει άλλη μία σχολική χρονιά.
Δυστυχώς για τους ίδιους αλλά και για την τοπική κοινωνία όχι απλά επιβεβαιώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να μην παίρνουν απάντηση στο θέμα του κτιριακού αφού είναι ακόμη ‘στο περίμενε’ και δεν ξέρουν τι ακριβώς θα γίνει. Οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί σε σχέση με τους αρχικά προβλεπόμενους αλλά και με αυτούς που εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστεί να ακολουθηθούν μετά τις πρώτες διαπιστωμένες καθυστερήσεις.
“Έχουμε εγκλωβιστεί σαν σχολείο και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν οι εργασίες και είναι κάτι που με ανησυχεί πάρα πολύ”, μας δηλώνει για μια ακόμη φορά ο διευθυντής του σχολείου, Παναγιώτης Κλάδης.

Αργοί οι ρυθμοί
Οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί σε σχέση με τους αρχικά προβλεπόμενους αλλά και με αυτούς που εκτιμήθηκε ότι θα χρειαστεί να ακολουθηθούν μετά τις πρώτες διαπιστωμένες καθυστερήσεις.
Το έργο, όπως είναι γνωστό, εντάχτηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014-2020, μετά μάλιστα από πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, ακόμη και έπειτα από την απένταξή του από το προηγούμενο πρόγραμμα. Επομένως τώρα οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο, κάτι που, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει.
Το έργο ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών, γεγονός που προκάλεσε την οργή των μηχανικών των “Κτιριακών Υποδομών”.
Η νέα εγκατάσταση αποτελείται από ενιαίο κτίριο αλλά κατασκευαστικά είναι χωρισμένο σε τρία επιμέρους. Το ένα από αυτά, στη δυτική πλευρά, έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό αφού έχουν ανεγερθεί ήδη οι δύο όροφοι. Το νότιο τμήμα περιλαμβάνει και υπόγειους χώρους και πραγματοποιούνται ακόμη έργα εκσκαφής πολλών μέτρων. Ετσι, βρίσκεται αρκετά στάδια πίσω, αφού η κατασκευή του διαφέρει από των γειτονικών του κτισμάτων.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αγώνα που έκαναν τα τελευταία χρόνια για να δημιουργηθεί ένα νέο υπερσύγχρονο κτίριο για να στεγάσει αυτά τα ξεχωριστά παιδιά, βλέπουν το έργο να κινείται με ρυθμούς “χελώνας». Χρειάζεται πολύ δουλειά για να είναι λειτουργικό, για αυτό εκφράζονται αμφιβολίες ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν, βλέποντας τις εργασίες συνεχώς να καθυστερούν.

Τα κοντέινερ έκλεισαν
Το Ειδικό Σχολείο που προσφέρει ξεχωριστές υπηρεσίες στην κοινωνία και σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του νέου κτιρίου. Μεγάλα κοντέινερ έχουν περιορίσει τον χώρο στο παλιό σχολείο και τρεις σημαντικές μονάδες εκπαίδευσης όπως νηπιαγωγείο, δημοτικό και επαγγελματικό εργαστήριο στριμώχνονται μέσα σε πολύ λίγα τετραγωνικά μέτρα.
Αυτό επιφέρει αντικειμενικές δυσκολίες στους καθηγητές, που δεν μπορούν να κάνουν το μάθημα τους όπως πρέπει, ενώ και τα παιδιά δυσκολεύονται να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες τους, αφού δεν έχουν τόση άνεση για να παίξουν και να κάνουν άλλα πράγματα που προσφέρει διαχρονικά το Ειδικό Σχολείο.