Μουσικές, γεύσεις και χοροί στη “Γιορτή Τσικουδιάς” μάς ταξίδεψαν στην Κρήτη

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κρήτη ήταν εκείνη που απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν προχθές το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου με τα από το κάλεσμα του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου και του Λαογραφικού και Μουσικοχορευτικού Συλλόγου “Μωραΐτες” του Πύργου. Ένα γλέντι με πολύ κέφι και μεγάλη συμμετοχή αφού όλοι απόλαυσαν με την ψυχή τους τα κρητικά αλλά και σμυρναίικα ακούσματα από τους Στέφανο και Διονύση Μπατουδάκη στο λαούτο, τον Γιώργο Μπατουδάκη στην κρητική λύρα και το βιολί, την Κωνσταντίνανα Νικολούτσου στην κιθάρα και την Δήμητρα Μπούντου στο τραγούδι.
Ταξίδεψαν νοητά σε άλλες περιοχές με κοινά στοιχεία με εκείνα του νησιού μας αφού ο πολιτισμός και όχι μόνο τα έχουν φέρει πιο κοντά.

Επίσης τίμησαν τις κρητικές παραδόσεις σερβίροντας σε όλους το γνωστό γαμοπίλαφο και τα κρητικά ξεροτήγανα ενώ δεν έλειπε το σημείο κατατεθέν της κρητικής παράδοσης η τσικουδιά. Όλοι πέρασαν από τη μεγάλη κατσαρόλα στην οποία με τη μοναδική κρητική γαστρονομική τεχνοτροπία σιγόβραζε το γαμοπίλαφο και στο τηγάνι δίπλα μοσχοβολούσε το στακοβούτυρο. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, στο μακρύ τραπέζι άχνιζαν και άλλες κρητικές νοστιμιές.
Αυτό το αντάμωμα, για εκείνους που κατάγονται από την Κρήτη, ζούν στη Ζάκυνθο και έχουν κοινούς δεσμούς, είναι πολύ σημαντικό. Με την Κρήτη μάς ενώνουν πολλά στοιχεία κοινά και οι σχέσεις μας είναι στενές. Ξέρουμε όλοι ότι μετά την πτώση του Χάνδακα, το 1669, μεγάλος αριθμός Κρητών ήρθαν στη Ζάκυνθο. Ανάμεσά τους ήταν λόγιοι, ζωγράφοι, καλλιτέχνες, μουσικοί, έζησαν μαζί με τους Ζακυνθινούς, αρμονικά και επηρέασαν βαθιά την καλλιτεχνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού. Η Ζάκυνθος και η Κρήτη είναι κατεξοχήν νησιά που προάγουν τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα: τις τέχνες, τα γράμματα, τη γαστρονομία. Οι Κρητικοί που ζούν και εργάζονται εδώ συμβιώνουν θαυμάσια με τους Ζακυνθινούς και συμβαδίζουν σε μια κοινή πολιτιστική πορεία.
Όλα αυτά “έδεσαν” αρμονικά με Κρητική και Ζακυνθινή μουσική, τραγούδια και χορούς υπό τους ήχους της λύρας και του λαούτου. Ένα ραντεβού των δυο τόπων που κάθε χρόνο διευρύνεται και εδραιώνεται ολοένα και πιο πολύ αποτελώντας πλέον θεσμό πολιτισμού. Ο Σύλλογος Κρητών “Η Μεγαλόνησος” δεν περιορίζεται μόνο στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αλλά επεκτείνει τη δράση του με πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν και κυρίως επιλύουν κοινωνικά προβλήματα.

Α.Π.