Ενοικιαζόμενα Λαγανά: Έλαβαν διαβεβαιώσεις για νερό και καθαριότητα

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών που δρομολογούνται τόσο στο ΛΙΒΑ και την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, όσο και στο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο, δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιοχής του Λαγάνα, είχαν τα μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λαγανά κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν σε ΦΟΔΣΑ και ΔΕΥΑΖ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ζ., οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εξέφρασαν το έντονο πρόβλημα που παρουσιάστηκε την φετινή τουριστική περίοδο με το θέμα της ανεπαρκούς ύδρευσης στην περιοχή τους, αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον. Ειδικά, το περασμένο καλοκαίρι, που τους μήνες αιχμής, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες έβρισκαν λύση στις υδροφόρες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, που και αυτές πολλές φορές αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Αγωγός και Βιολογικός
Για το θέμα αυτό, ο κ. Κόκκορης ενημέρωσε ότι το έργο αντικατάστασης του αγωγού έχει πλήρως ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή έχει δοκιμαστεί και μπορεί να διοχετεύσει τα διπλάσια κυβικά από αυτά που είχε το προηγούμενο διάστημα, κάτι που δεν θα λύσει, αλλά θα βελτιώσει τις ανάγκες.
Επιπλέον, στα άμεσα σχέδια της Δ.Ε.Υ.Α.Ζ., είναι να έχουν ολοκληρωθεί 2 καινούργιες γεωτρήσεις στα νταμάρια της Λιθακιάς μέχρι το Μάρτιο 2018, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μέλλον, ενώ δεν έκρυψε το προβληματισμό του για τον βιολογικό, ο οποίος ούτε αυτός είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί ένα τέτοιο έργο.

Οι λιμνοδεξαμενές
Όσον αφορά στην δημιουργία λιμνοδεξαμενών στην περιοχή του Κάμπου, ένα έργο πνοής που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα της ανεπαρκούς ύδρευσης ολόκληρης της Ζακύνθου και για το οποίο προεκλογικά είχε κάνει λόγο ο Δήμαρχος, ο κ. Κόκκορης ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο αυτό και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, αφού ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου κοστολογείται στα 34.000.000€.

Διαχείριση απορριμμάτων
Πολύ αισιόδοξος ήταν ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Δ.Σ.Α. για την πρόοδο των εργασιών της διαχείρισης απορριμμάτων στο ΛΙΒΑ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ξαναζήσουμε ένα χειμώνα με τα σκουπίδια στους δρόμους.
Συγκεκριμένα, τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λαγάνα ότι σημαντικά εμπόδια που καθυστέρησαν όλο αυτό το διάστημα την ολοκλήρωση του έργου έχουν ξεπεραστεί και είναι ζήτημα ημερών πλέον να ολοκληρωθεί το έργο της ενδιάμεσης λύσης στο ΛΙΒΑ και οι εγκαταστάσεις να είναι σε θέση να δεχτούν τα απορρίμματα και να τεθεί σε λειτουργία η διαχείριση τους.

Οι ενέργειες
Οι ενστάσεις της επιτροπής παραλαβής των μηχανημάτων έχουν διευθετηθεί τους διαβεβαίωσε, ενώ οι εργασίες που απομένουν για την ολοκλήρωση του έργου είναι μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της απαιτούμενης ασφαλτόστρωσης των πλατειών που θα εξυπηρετούν την μονάδα, η δημιουργία του στεγάστρου που θα υποδέχεται τα απορρίμματα και τέλος η οριστική παραλαβή του έργου, που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί πριν τις γιορτές.
Επιπλέον, τους ενημέρωσε ότι ήδη δρομολογείται η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για το έργο που θα δώσει την οριστική λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων, με άλλες εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου. Τέλος, ο κ. Μυλωνάς προσκάλεσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Λαγανά να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του ΛΙΒΑ.