Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ” | Αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας επιτάσσει η νέα Κεντροαριστερά

Με σύνθημα, μεταξύ άλλων, “να αλλάξουμε γενιά” σε μια συγκυρία που σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκλέγονται ηγέτες νεότερης ηλικίας συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέντευξή του στην “ΗΜΕΡΑ” τονίζει πως η ανανέωση προσώπων και ιδεών συνιστά αναγεννητική διαδικασία, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποτελμάτωσης και της στασιμότητας. Υπογραμμίζει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών θα ανακτηθεί μόνο αν διαπιστώσουν τη διάθεση να υπάρξουν ρήξεις και ανατροπές. Επιδίωξή του να φτιαχτεί γέφυρα για την επόμενη γενιά, για τις νεότερες γενιές, υπενθυμίζοντας πως όλα μπορούν να ανατραπούν, μιας και τίποτα δεν είναι μάταιο και προαποφασισμένο. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα δημιουργικό σοκ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και κυρίως νοοτροπίας.

ΕΡ.: Πως οραματίζεστε τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς του οποίου διεκδικείτε την ηγεσία;
ΑΠ.:
Στην Ελλάδα χρειάζεται να φτιάξουμε επιτέλους το πρώτο ανοιχτό, θεσμικό κόμμα το οποίο θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. Να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα δημιουργικό σοκ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με αλλαγή γενιάς και κυρίως νοοτροπίας. Για να μας εμπιστευτούν ξανά, για να επανασυνδεθούμε με τους προοδευτικούς πολίτες που απογοητεύτηκαν από εμάς, πρέπει να τους αποδείξουμε ότι αλλάξαμε, ότι μάθαμε από τα λάθη μας και ότι δε θα ακολουθήσουμε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος. Να βάλουμε νέους στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων και να μην τους χρησιμοποιούμε απλώς ως κάδρο για την ανακαίνιση παλαιών συστημάτων εξουσίας. Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα το οποίο θα εκφράζει αυτούς που θέλουν να κάνουν και να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια, όχι να την εκμεταλλευθούν.


ΕΡ.: Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει άμεσα ο νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς που θα εκλεγεί;
ΑΠ.:
Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της παράταξης όπου θα αποφασιστεί η δομή και θα καθοριστούν οι προγραμματικές της θέσεις. Στο συνέδριο αυτό πρέπει να προκύψει ένα κεντρικό όργανο το οποίο θα εκλεγεί από συνέδρους, χωρίς ποσοστώσεις, που θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου φορέα. Για να αποφύγουμε φαινόμενα Βαβέλ, όπως της προηγούμενης εβδομάδας, οι αποφάσεις του οργάνου αυτού θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για όλους. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα πρέπει να κοινωνήσουμε στον κόσμο την πρόταση μας για την διακυβέρνησης για τη χώρα. Ο κόσμος χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε.

ΕΡ.: Τελικά τι θα είναι ο νέος φορέας, ένα πολυτασικό κόμμα, μία συνομοσπονδία κομμάτων, ένα νέο ΠΑΣΟΚ;
ΑΠ.:
Από την αρχή πίστευα και υποστήριζα δημοσίως ότι έπρεπε να προηγηθεί η ίδρυση του νέου φορέα ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να έχουν απαντηθεί με δημοκρατικό τρόπο πριν τις εκλογές. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Τα κόμματα που συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας των κομμάτων και της δημιουργίας ενός συνασπισμού, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλικής Ελιάς. Βέβαια και στην Ιταλία, η Ελιά μετεξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου σε ένα ενιαίο κόμμα, το σημερινό Partito Democratico. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν και εμάς προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ.: Βλέπουμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα κεντροαριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με πιο πρόσφατο παράδειγμα το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή;
ΑΠ.:
Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει δυστυχώς απωλέσει μέρος του παραδοσιακού της ακροατήριου καθώς τα μη προνομιούχα στρώματα στρέφονται προς ξενοφοβικές και λαϊκίστικες επιλογές ενώ η μεσαία τάξη συρρικνώνεται συνεχώς. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να επινοήσουμε σύγχρονα εργαλεία, που θα βασίζονται στις παραδοσιακές μας ιδέες και αξίες αλλά θα ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, που θα αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και την ανασφάλεια που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση. Χρειαζόμαστε έναν ήπιο προστατευτισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες σε τομείς όπως οι κοινωνικές εισφορές και η προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον καπιταλισμό τύπου casino, όπως έγινε με την Apple στην Ιρλανδία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη που μπορεί να επιβάλει τους κανόνες αυτούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προσδώσει μια απτή διάσταση στην εφαρμογή των πολιτικών μας.

ΕΡ.: Ο νέος φορέας μετά τις εκλογές θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ;
ΑΠ.:
Ο λαός μέσω των εκλογών είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης. Όποιος γράφει σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών από τώρα περιφρονεί την βούληση του λαού αλλά και τη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι ο μικρός δικομματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν είναι ανθεκτικός και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι αποτελεί πηγή παθογένειας για τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα αρχής για μένα, ότι προϋπόθεση για την όποια κυβερνητική συνεργασία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων ώστε να μην καταστεί μία ακόμη συναλλαγή με αντικείμενο θέσεις εξουσίας στο κράτος.