Η ΘΑΛΑΣΣΑ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ» ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ | Το 28,6 % των Ελληνικών παραλιών είναι υπό συνθήκες διάβρωσης

Τον κίνδυνο να μας «καταπιεί» η θάλασσα επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Ενδεικτικό είναι πως η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και καταπίνει παραλίες, δρόμους και σπίτια. Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περιπτώσεις «οπισθοχώρησης» παραλιών και εκβολών ποταμών κατά 5, 10, ακόμα και 400 μέτρα, κάποιες φορές μάλιστα μέσα σε μόλις λίγες δεκαετίες.

Στην Ελλάδα το 28,6% της ακτογραμμής βρίσκεται υπό συνθήκες διάβρωσης

Τα αποκαλυπτικά για την έκταση του φαινομένου στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα τη διάβρωση των ακτών. Οπως αναφέρθηκε, το ποσοστό των παραλιών που παρουσιάζει σήμερα φαινόμενα διάβρωσης ανέρχεται στο 28,6%.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο ανά περιοχές:

στην Κρήτη, με 1.148,3 χλμ. παραλιών, υπό διάβρωση βρίσκονται 756 χλμ., ήτοι το 65,8%.
στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με 821,8 χλμ. παραλιών, πρόβλημα διάβρωσης αντιμετωπίζουν τα 371 χλμ., δηλαδή το 45,1%. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπό διάβρωση βρίσκονται τα 582 χλμ. από τα 1.491 χλμ. παραλιών, δηλαδή το 39%.

Η έκταση και οι επιπτώσεις του φαινομένου

Στην Ελλάδα τουλάχιστον στο 28% των ακτών παρατηρείται διάβρωση.
Η ακτογραμμή υποχωρεί κάθε χρόνο, που σημαίνει πως για κάθε μέτρο παραλίας χάνουμε πάνω από 1 τετραγωνικό μέτρο παράκτιας ζώνης ετησίως.
Από τα 16.000 χιλιόμετρα στα οποία εκτείνονται οι ελληνικές ακτές, περίπου τα 7.000 χιλιόμετρα είναι αμμώδεις παραλίες. Περιοχές με χαμηλή κλίση, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες και άλλα παράκτια οικοσυστήματα. Τα σημεία αυτά είναι τα πιο ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα φαινόμενα αυτά αναμένονται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, γιατί απλά εντείνονται και οι αιτίες που τα προκαλούν.
Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανυψωθεί σημαντικά.
Η ζήτηση του νερού αυξάνεται συνεχώς, με συνέπεια την ανάγκη κατασκευής φραγμάτων.
Η ήδη σημαντική ανθρώπινη παρέμβαση είναι σταθερά αυξανόμενη, λόγω της υψηλής κοινωνικοοικονομικής σημασίας της παράκτιας ζώνης.
Οι ανταγωνιστικές χρήσεις γης και οι επιπτώσεις όλων αυτών των δραστηριοτήτων, έχουν ως συνέπεια να ασκούνται σημαντικές πιέσεις στο παράκτιο περιβάλλον.

Πηγή:efimerida.gr