ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | Παρέα με τον Αίολο και με… πνοές ανέμων

Παρέα με πνοές ανέμων πέρασαν το βράδυ τους χθες αρκετά παιδάκια στην Ξενοπούλειο βιβλιοθήκη, στα πλαίσια ενός τριήμερου εορτασμού αυτές τις μέρες στο νησί μας, με θέμα το στοιχείο του αέρα, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο αφιέρωμα μετά το στοιχείο της φωτιάς που πραγματοποιήθηκε πέρυσι την ίδια περίοδο.
Ως γνωστό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της πανελλήνιας δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017 της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού που είναι αφιερωμένη στο στοιχείο του αέρα, και φέρει τον γενικό τίτλο: “Πνοές Ανέμων”. Για τις εκδηλώσεις εορτασμού προγραμματίζονται στη Ζάκυνθο ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις με τον ειδικότερο τίτλο: “Πνοές ανέμου:… περιπατών επί πτερύγων ανέμων”.

Τους μικρούς μας φίλους ταξίδεψε στους ανέμους η φυσικός και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Ξενοπούλειου βιβλιοθήκης, Ελένη Μυλωνά. Μαζί με τον Αίολο, θεό των ανέμων τα παιδιά έκαναν διάφορα ενδιαφέροντα πειράματα σε σχέση με τον αέρα.
Αρχικά, η κ. Μυλωνά ξεκίνησε με τον αέρα μέσα από την μυθολογία, γιατί όπως είναι γνωστό, στα παιδιά αρέσει πολύ και σε μια παιδική βιβλιοθήκη προσπαθούν οτιδήποτε κάνουν, να το συνδυάζουν και με τα βιβλία.
Στη συνέχειά, με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδάκια την έννοια του ανέμου συμμετείχαν σε κάποια πειράματα, με καθοδηγήτρια την κ. Μυλώνα. Η ίδια, τους παρακίνησε να πάρουν ο καθένας από μια σακούλα και να την γεμίσουν με αέρα και αργότερα να φυσήξουν κάποια καράβια κατασκευές, για να τα δουν να κινούνται στο χώρο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης, είχαν ξανά συνεργαστεί πιο πριν, σε ένα αφιέρωμα στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, φέτος συνεργάζονται με το θέμα ‘’Πόλεις’’.
Σήμερα το πρωί το Mεταβυζαντινό Mουσείο Ζακύνθου θα επισκεφθούν εκατό μαθητές της Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού θα γνωρίσουν επιλεγμένους πίνακες που παρουσιάζουν το στοιχείο του αέρα από την αρχαιολόγο της Εφορείας κ. Δήμητρα Νικολιά. Θα ακολουθήσουν “Ιστορικές περιπέτειες στον αέρα” με αναγνώσεις, αναπαραστάσεις και εικαστικές αποτυπώσεις από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Ξενοπουλείου Παιδικής Βιβλιοθήκης κ.κ. Αλεξάνδρα Κατσαϊτου και Παναγιώτα Ακτύπη (εκπαιδευτικοί). Επίσης, θα υπάρχει μια παιδική βιβλιοθήκη, ένα μικρό αφιέρωμα με μια δραματοποίηση, πάνω στην Οδύσσεια. Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και θα φορά ενήλικες, που θα ξεναγηθούν στο μεταβυζαντινό μουσείο με την αρχαιολόγο, την κ. Νικολιά.