ΣΤΙΓΜέΣ… για καλές σοδειές και λαδιές | Κυκλοφορει 20/10 μαζι με την «ΗΜΕΡΑ»

Η Αθηνά φύτεψε το ιερό δέντρο της ελιάς στο βράχο της Ακρόπολης.
Ο Όμηρος το αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι».
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός, οι φημισμένοι γιατροί της αρχαιότητας, εντόπισαν και αξιοποίησαν τις θαυμαστές του δυνατότητες.
Ο Χριστός το ευλόγησε, μαζί με το κρασί και το σιτάρι, ως το πιο σημαντικό αγαθό. Και οι μεσογειακοί λαοί, που ανακάλυψαν πολύ νωρίς τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το καθιέρωσαν – αιώνες τώρα – ως το πιο σημαντικό θεμέλιο της διατροφής τους που θωρακίζει την υγεία και εξασφαλίζει μακροζωία. Γι αυτό – όχι άδικα – το λάδι της ελιάς, που υπήρξε ανέκαθεν το πιο βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Μεσογειακού Πολιτισμού.
Εμείς εδώ στον τόπο μας, γνωρίζουμε καλά πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι ελιές και κατ επέκταση το λάδι που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας, καθώς γύρω από αυτό κινείται ένας ολόκληρος κόσμος.
Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες που συναντά κανείς αυτήν την περίοδο είναι το μάζεμα των ελιών.
Τα απλωμένα λιόπανα, οι ομάδες ανθρώπων, τα τσουβάλια, τα κομμένα κλαδιά που κείτονται στο έδαφος μέχρι να καταλήξουν να καούν, οι μυρωδιές τις αναδύουν οι ελιές, συνθέτουν ένα σκηνικό τόσο χαρακτηριστικό και γνώριμο σε όλους μας.
Έτσι το σημερινό μας τεύχος είναι αφιερωμένο στην ελιά μας πρέπει να νιώθουμε τυχεροί και ευλογημένοι που ζούμε σε αυτό τον τόπο που η παραγωγή είναι τόσο πλούσια και ποιοτική… Καλές λαδιές!