ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ | Επαναφέρεται το πρόγραμμα “Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους”

Την εκ νέου παράταση ισχύος έως το τέλος του 2018 του προγράμματος “Ηλεκτρικό Ρεύμα για όλους στα Ιόνια Νησιά” καθώς και την συνέχιση της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης με τη ΔΕΗ πρόκειται να ζητήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Μιχαλάς.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έτρεξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του οποίου είχε δεσμευθεί συγκεκριμένο ποσό από τον προϋπολογισμό της για να ενισχυθούν οικονομικά τα νοικοκυριά που θα έμεναν χωρίς ρεύμα προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις και την προκαταβολή ενός διακανονισμού.
Ωστόσο, θα πρέπει να αποτελέσει σοβαρή εφαρμογή για προβληματισμό το γεγονός πως ενώ η ευκαιρία ήταν μοναδική δεν απέδωσε καρπούς. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και τη ΔΕΗ, εξαιτίας των πολύ περιορισμένων όρων και προϋποθέσεων ένταξης. Από την άλλη ελάχιστες υπήρξαν οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα και σκοπό είχε να συνδράμει οικονομικά όσους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους στη ΔΕΗ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως εγκρίθηκαν μόνο δυο, από τις δεκαπέντε, αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του νησιού.
Η πρωτοβουλία απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες και τα νοικοκυριά (πρώτη κατοικία) της Περιφέρειας που είχε γίνει διακοπή ρεύματος και τα οποία, αφού προχωρήσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους με τον πάροχο του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούσαν στη συνέχεια να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να αναλάβει την υποχρέωση πληρωμής της επιδότησης της επανασύνδεσης πληρώνοντας στον πάροχο την πρώτη δόση της ρύθμισης. Παράλληλα, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια το πρόγραμμα να διασυνδεθεί με το Δήμο και άλλους κοινωνικούς φορείς, καλύπτοντας όσο το δυνατόν
Άλλωστε, σε ότι αφορά στη Ζάκυνθο ξεπερνά τα 700 ο αριθμός των νοικοκυριών, στα οποία, τους τελευταίους μήνες, έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών στην ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό, αφενός προκάλεσε την κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου με παράσταση διαμαρτυρίας επικαλούμενο μεταξύ άλλων το παράδειγμα “εργαζόμενης που της ζητήθηκε να πληρώσει ποσό χιλίων ευρώ για να μην της κόψουν το ρεύμα και ενώ πλήρωσε 800 ευρώ που βρήκε, συνέχισε να δέχεται απειλές για να φέρει και τα υπόλοιπα μέχρι να βγει και νέος λογαριασμός! Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις με άτομα με αναπηρία, ανέργους κ.λπ. που καθημερινά ζουν κάτω από το φόβο των απειλών για διακοπή ρεύματος. Σημαντικός αριθμός φτωχών νοικοκυριών δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση χρεών, γιατί έχουν μπερδεμένα κληρονομικά ή νοικιάζουν σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν ρολόι στο όνομά τους”.

φωτο: The-Green-Guide