ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ | Εικόνες που προσβάλλουν και δυσφημούν το νησί

Τα αδέσποτα ανέκαθεν αποτελούσαν ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας για αυτό έντονος εξακολουθεί να είναι ο προβληματισμός για την γενικότερη απραξία που αφορά στη διαχείριση του προβλήματος στο νησί μας. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, αναμφίβολα θα δει κανείς στον δρόμο αδέσποτες γάτες και σκυλιά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Ζάκυνθο που μπορεί να είναι νησί και καλοκαιρινός προορισμός αλλά ο πολιτισμός μας δεν αλλάζει.
Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε για φρικαλέες κακοποιήσεις ή για μαζικούς θανάτους ζώων. Φρικτά τραύματα που τα ίδια πρέπει να υποστούν εάν δεν δεχτούν την κατάλληλη αγωγή. Τα περισσότερα αδέσποτα κυκλοφορούν με ψύλλους και αρρώστιες, υποσιτίζονται, αφού την διατροφή τους την αναλαμβάνουν συνήθως ελάχιστοι συμπολίτες μας.
Επισκεπτόμενοι κτηνιατρείο στο νησί το θέαμα ήταν φρικτό, κουτάβια παρατημένα, ακόμα και καμένα, με μάτια θλιμμένα να προσπαθούν να παραμείνουν στη ζωή.
Η κτηνίατρος Ιφιγένεια Πατίρη μας περιγράφει πως “με το πρόγραμμα στειρώσεων που κάνουμε με τον Zante Strays κάθε βδομάδα γλιτώνουμε πενήντα κουτάβια από τον δρόμο. Ένα σκυλάκι που μπορεί να είναι ετοιμόγεννο, κάνει γύρω στα οχτώ κουτάβια, που σε έξι μήνες θα ξαναγεννήσουν. Αυτά είναι από ιδιοκτήτες δεν είναι αδέσποτα, τα αδέσποτα είναι λίγα. Τα παρατάνε στο δρόμο, τα πετάνε σε σακούλες, τα πετάνε το ποτάμι, τα καίνε. Κακοποιημένα αδέσποτα βρίσκουμε πάρα πολλά. Δεν μπορούμε να τα σώσουμε όλα. Σκεφτείτε ότι στη μία φιλοζωική είναι πέντε-έξι κοπέλες και έχουν τετρακόσια σκυλιά στα σπίτια τους”.
Είναι απαράδεκτο να θέλουμε να λέμε πως ακολουθούμε την εξέλιξη και να φτάνουμε στο σημείο να καίμε ζώα. Ως πότε θα συναντάμε στο δρόμο κακοποιημένα και παρατημένα ζώα; Ίσως η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον να είναι η ενημέρωση των παιδιών. Γιατί όταν μάθουν από μικρά να σέβονται τη ζωή, να δίνουν χώρο σε ζωντανά πλάσματα και συνειδητοποιήσουν ότι, όπως πεινούν, διψούν, πονούν οι άνθρωποι, το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα, τότε θα υπάρξει καλύτερη συμβίωση και πραγματική φιλοζωική συνείδηση.

Κ.Μ.