ΤΟ 4o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΤΟΥ ΕΟΤ | Με οδηγό το ΚΠΕ Λαθάκια την έκανε να λάμψει (φωτο)

Πιστό στις ενδιαφέρουσες δράσεις του για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών του νησιού, των αυριανών ενεργών και συνειδητοποιημένων πολιτών της Ζακύνθου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς πραγματοποίησε άλλη μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που αποτελεί εμπειρία για τα μικρά παιδιά. Πρόκειται για τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών τον οποίο συντονίζει η HELMEPA με σύνθημά “Καθαρές Ακτές – Καθαρό Περιβάλλον”
Στη δράση συμμετείχαν μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου, ένα σχολείο που έχει αποδείξει άλλωστε επανειλημμένα την ενεργό του πρωτοβουλία σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαιδευτικών δράσεων. Ποιος άλλωστε, δεν, θυμάται τη σημαντική προσφορά του συγκεκριμένου σχολείου μέσα από τη συλλογή πλαστικών καπακιών για την εκστρατεία του ΙΟΝΙΑΝ.
Οι μαθητές, με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Λιθακιάς, περπάτησαν ανάμεσα στην παραλία και εκείνο που πραγματικά έκανε εντύπωση σε όλους ήταν πως συνέλεξαν 856 σε μια απόσταση 100 μέτρων.

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ εξήγησαν στα μικρά παιδιά τα πάντα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και το πόσο σημαντικό είναι να συμπεριφερόμαστε ανάλογα, και κυρίως τους τρόπους αρμονικής συμβίωσης μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπου. Τους εξήγησαν πόσο απλό είναι να επιτευχθεί με συνείδηση και υπευθυνότητα αυτή η συμβίωση και ποιο είναι το όφελος για όλες τις πλευρές και βέβαια, ποιοι οι κίνδυνοι από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία που με δυσκολία έχει επιτευχθεί.
“Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας την καθαρή θάλασσα κι αυτό το καλοκαίρι”, μας προειδοποιεί τα τελευταία 34 χρόνια ο αγαπημένος Γλάρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, κατά κόσμον HELMEPA, που έχει αποτελέσει πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού καλοκαιριού.
Και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει για να μας ευαισθητοποιήσει στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι λίγες οι φορές που πάμε σε κάποια παραλία στο νησί μας και μπορεί να συναντήσουμε πεταμένα τα πάντα κοντά στη θάλασσα.