ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ | Το “Pacific Princess” μας αποχαιρέτησε και… υπέδειξε να γίνουμε καλύτεροι

Προχωρημένο φθινόπωρο και το μικρό καλοκαιράκι, παρά τα νάζια του καιρού, καλά κρατεί καθώς δεν προλαβαίναμε να υποδεχόμαστε, φέτος, το ένα μετά το άλλο τα κρουαζιερόπλοια που αν και έδεναν αρόδο επισημαίνοντας τις ελλείψεις μας, οι επιβάτες τους έστω και με τις λάντζες δεν έχαναν την ευκαιρία να δίνουν ζωή στον τόπο μας. Ευχάριστο και το χθεσινό πρωινό μας ξύπνημα υποδεχόμενοι το “Pacific Princess”, που άλλαξε όψη στην πόλη μεταφέροντας 794 επιβάτες και 467 άτομα πλήρωμα. Το όμορφο σκαρί προερχόμενο από την Ιτέα έφτασε στη Ζάκυνθο το πρωί, ενώ μας αποχαιρέτησε το απόγευμα με επόμενο λιμάνι εκείνο των Σπετσών.
Ο καιρός ήταν σύμμαχος ώστε μεγάλος αριθμός τουριστών να κατακλύσει δρόμους και πλατείες και για αρκετές ώρες έκαναν βόλτες, έκαναν τις αγορές τους και απόλαυσαν τα γλυκά και την τοπική κουζίνα.
Ωστόσο, και τούτο μας θύμισε πως είμαστε πίσω ως τόπος, αφού οι επισκέπτες έφτασαν με λάντζες, διακινήθηκαν είτε με τουριστικά λεωφορεία πραγματοποιώντας ημερήσια εκδρομή, γνωρίζοντας τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του νησιού μας, άλλοι έκαναν τη βόλτα τους με το τουριστικό τρενάκι ή τις άμαξες και ήπιαν τον καφέ τους στην παραλιακή, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν στην πόλη ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Υποδοχή και ικανοποίηση
Οι επιχειρηματίες της πόλης και αυτή τη φορά στάθηκαν και με το παραπάνω στο ύψος της περίστασης. Όλα τα καταστήματα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την ευχάριστη αυτή απόβαση και η υποδοχή των επιβατών-επισκεπτών, άψογη.
Καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, γέμισαν κυριολεκτικά με τους επισκέπτες ενώ ανάλογη ήταν η κίνηση στα τουριστικά καταστήματα. Μπορεί η γκρίνια να είναι το αγαπημένο μας σπορ αλλά ήταν μια πολύ θετική μέρα που σκόρπισε χαμόγελα στην αγορά. Ας ελπίσουμε πως η επόμενη χρονιά θα έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες μας, αλλά και στον τόπο με καλύτερες υποδομές και πολλά περισσότερα πλοία. Μπορεί ο καιρός να έδειξε το καλύτερό του πρόσωπο για να υποδεχτεί τους επισκέπτες μας, αλλά όχι και το ίδιο το νησί μας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στοιχειώδεις υποδομές. Δυστυχώς, κάθε φορά που γίνεται η αποβίβαση των επισκεπτών στο μώλο του Αγίου Νικολάου, δεν μπορεί κανείς παρά να νιώσει συμπάθεια -σχεδόν συμπόνια- για τους ηλικιωμένους επιβάτες που αποτελούν και την πλειοψηφία των επιβατών ενός κρουαζιερόπλοιου, και την ταλαιπωρία τους από το πηγαινέλα με τις λάντζες.

ΑΠΟΨΗ
Ο τομέας της κρουαζιέρας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανάδειξης και προβολής ενός τουριστικού προορισμού και μοχλό ανάπτυξης κάθε τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Σε εκείνο που δεν θα διαφωνήσει κανείς, είναι στην άποψη πως το έργο για το master plan του λιμανιού από το οποίο εξαρτάται άμεσα η προβλήτα κρουαζιεροπλοίων, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για όλες τις δραστηριότητες σε λιμάνι και παραλιακή.
Αντί, λοιπόν, να μας απασχολεί πως θα προχωρήσει η υλοποίησή του και θα ξεμπλοκάρει, ασχολούμαστε με το ποιος το οραματίστηκε, ποιος το παρήγγειλε, ποιος το ξεκίνησε, ποιος έδωσε το πρώτο ευρώ, σε τι κόμμα ανήκει εκείνος που βοηθά, ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο “χωριάτης”, σε ποιο μώλο θα κατασκευαστεί και ου το καθεξής. Ε, λοιπόν, αυτά είναι τα τελευταία για τα οποία ο πολίτης θα αξιολογήσει κάποιον πολιτικά. Εκείνο που μετράει είναι ποιος θα έχει καταφέρει να κάνει λίγο καλύτερη την καθημερινότητά του. Όταν το αντιληφτείτε τα λέμε…