ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ | 15.000€ για το πρώτο lifting στα σφαγεία

Μπορεί να μην καλύπτεται το σύνολο των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη λήψη της μόνιμη άδεια λειτουργίας των σφαγείων, εντούτοις το ποσό των 15.000€ το οποίο ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θεωρείται επαρκές για την τεχνική μελέτη που απαιτείται για την επισκευή και συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Μόλις ολοκληρωθεί ο πλήρης φάκελος με τις εργασίες που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τότε θα χτυπήσουν την πόρτα της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση τους. Χωρίς κρατικούς πόρους φαντάζει μάλλον απίθανο ο δήμος με τα χρήματα που έχει στα ταμεία του να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την αδειοδότηση.

Στον Υπουργό
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως μετά τη συνάντησή του με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του ΕΑΣΖ Αντώνη Αντίοχο, οι ελπίδες ως προς τη χρηματοδότηση εναποτίθενται στον ίδιο τον Υπουργό μιας και το πρόβλημα των σφαγείων αναγκαστικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να υπάρξει μελέτη με βάση την οποία θα αποκατασταθούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και μέχρι ενός βαθμού θα αναληφτούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων. Μόνο τότε θα μπορεί ο κ. Αντίοχος να επιστρέψει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να του ξαναχτυπήσει την πόρτα.
Την πόρτα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Νιοτόπουλος στάθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσα από το ΕΣΠΑ αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα των δημοτικών σφαγείων.

Το χρονικό
Ως γνωστό έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τη στιγμή που τα σφαγεία του νησιού έκλεισαν -και δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- αφού λόγω σημαντικών παραλείψεων τέθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτός του καταλόγου των εγκεκριμένων και λειτουργούντων σφαγείων.
Ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχουν, αφού έχουν αφαιρεθεί από το σύστημα του αρμόδιου υπουργείου, λόγω μη έγκρισης ενός κωδικού, που αφορά άμεσα τη λειτουργία τους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μη τήρηση των απαιτούμενων-από την κοινοτική νομοθεσία-προδιαγραφών, δεδομένου, ότι δεν έγιναν όταν έπρεπε από τη δημοτική αρχή, οι αναγκαίες, τουλάχιστον, παρεμβάσεις, με ότι, αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την τσέπη των κτηνοτρόφων. Ποιος δεν θυμάται πως τα προηγούμενα χρόνια οι αρχές είχαν επαναπαυτεί στην χορήγηση προσωρινών αδειών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.