ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ 15 | Σημείο αντιλεγόμενο ο αυτοπροσδιορισμός των πολιτών


φωτο: Vex-Mosaic

“-Μπαμπά τι παιδί είναι;
-Δεν ξέρω, θα μάθουμε σε 15 χρόνια”

Αυτός είναι, χαριτολογώντας, ο διάλογος προβληματισμού που μας εξέφρασαν συμπολίτες μας σχετικά με το θέμα που απασχόλησε, τις τελευταίες ημέρες και όχι μόνο ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας, και δεν είναι άλλο από τον νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως από την Βουλή κατά τον οποίο η αλλαγή φύλου είναι νόμιμη πλέον από τα 15 χρόνια ενός ανθρώπου.
Το νομοσχέδιο, θεωρείται από νομικής πλευράς, στη βάση του ορθό, καθώς επιλύει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάποιους πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το φύλο τους και τον αυτοπροσδιορισμό τους, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τάσσονται κατά της νομοθεσίας αυτής.
Έντονες και ποικίλες αντιδράσεις προς την κυβέρνηση της Ελλάδος έχει προκαλέσει η αλλαγή αυτή με την εκκλησία να διαμαρτύρεται και τον πληθυσμό να εξαγριώνεται. Ακόμα, η χορήγηση δικαιώματος αλλαγής φύλου σε ανήλικους, που δεν βρισκόταν στο αρχικό νομοσχέδιο συγκέντρωσε περισσότερες σκέψεις για απόσυρση, αφού υπήρξαν κριτικές και από ιατρικής πλευράς.

Πολύ νωρίς…
Μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες, θεωρούν πως στα 15 έτη, ένας έφηβος δεν είναι ικανός να μπορεί να κρίνει μόνος του για την αλλαγή της ταυτότητας του. Θεωρούν επίσης, πως σε μεγαλύτερη ηλικία, στα 18 για παράδειγμα, δεν θα υπήρχαν τόσες πολλές αντιδράσεις για το ζήτημα και πάλι όμως με μια μικρή επιφύλαξη για την ηλικία αυτή, διότι, ενήλικες μεν, χωρίς αρκετά ώριμο μυαλό για μια τέτοια απόφαση δε. Πολλοί είναι αυτή που χαρακτηρίζουν την αλλαγή αυτή στο νομοσχέδιο ως βάναυση προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως κάτι που πάει κόντρα στη φύση.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗΣ

“Αυτοί που έκαναν αυτή τη ρύθμιση δεν πάνε καλά, είναι ανώμαλοι. Δεν γίνεται από 15 χρονών, δεν ξέρει το παιδί που βρίσκεται. 15 χρονών δεν έχει μυαλό το παιδί, εδώ στα 25 κα δεν έχουν μυαλό. Στα 15 δεν ήξερα που βρισκόμουν. Είναι και λίγο το ίντερνετ, το Facebook, είναι και λίγο τα τηλέφωνα, αναγκαστικά τα παιδιά θα επηρεαστούν”

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΟΥΑΣΤΩΡ
“Είναι απαράδεκτο. Ένας νεαρός 15 ετών δεν έχει ακόμα την ικανότητα να κρίνει τόσο σοβαρά θέματα που στη συνέχεια θα τα βρει μπροστά του για όλη του τη ζωή. Ας κάνουν ότι θέλουν, αλλά όχι από 15 χρονών. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι ήταν το δόλωμα, για να περάσουν την εθνική προδοσία της αναγνώρισης της τουρκικής ένωσης Θράκης”

ΣΠΥΡΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
“Από τα 15 δεν είναι σωστό. Γιατί το παιδί που πρέπει να πάρει μια τέτοια απόφαση είναι ανήλικο. Σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να τους επιτρεπόταν σε μεγαλύτερη ηλικία. Στα 18 σίγουρα θα ήταν καλύτερα, τότε που ενηλικιώνονται και μπορούν να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις”