ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ | Αύξηση δόσεων για πρόστιμα και μεγαλύτερες εκπτώσεις

Αλλαγές για τα αυθαίρετα, με αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των προστίμων από 80 σε 100 και μεγαλύτερες εκπτώσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Οσοι “μεταφέρουν” το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της θα τύχουν έκπτωσης 20%. Επίσης, υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως “υψηλής προτεραιότητας”.
Υπάρχουν δύο ακόμα μικρές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στη μείωση του προστίμου που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες βιομηχανικών κτιρίων με πολεοδομική αυθαιρεσία, η οποία αν προχωρήσει η νομιμοποίησή τους θα φτάσει στο 10% από το 20%.
Η δεύτερη, στην εξαίρεση από τη διαγραφή προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και στη συνέχεια δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως. Αυτή αφορά κυρίως τις κατασκευές προσωρινού χαρακτήρα ώστε να προστατευτούν οι παραλίες.

Τάσεις και μειώσεις
Ο νέος νόμος δίνει επιπλέον παράταση δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, ενώ παράλληλα απαγορεύει τη μίσθωση για όλα τα αυθαίρετα. Εκτός των παραπάνω φέρνει μειώσεις και στην τιμή των παραβόλων οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής: για αυθαιρεσίες 100-500τ.μ. παράβολο 500 ευρώ – για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ. παράβολο 1.000 ευρώ – για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ παράβολο 4.000 ευρώ – για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. δεν αλλάζει το παράβολο και παραμένει στα 10.000 ευρώ

Για όσους νομιμοποιήσουν
Προβλέπονται και μειώσεις στα πρόστιμα για όσους αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 9 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Ιουνίου 2018, αλλά και μείωση του προστίμου κατά 10% για όσους έχουν υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας. Μειώσεις που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως το 30% προβλέπονται και σε πολλές ομάδες πληθυσμού. Όσοι έχουν αυθαίρετο σε οικισμό που έχει χαρακτηριστεί “στάσιμος” δικαιούνται έκπτωση 30% ενώ φτάνει το 60% για περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας. Όσον αφορά στα κτίρια που έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά προβλέπεται μείωση 30% έως 50%. Για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους αλλά δεν έχει γίνει εξόφληση του προστίμου προβλέπεται επανυπολογισμός με βάση τις νέες ρυθμίσεις και συμψηφισμός με όσα έχουν ήδη πληρώσει.

φωτο: www.dikaiologitika.gr