ΜΠΟΝΑΜΑΣ 1.245.000€ | Για παρεμβάσεις στα καμένα της Ζακύνθου

Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άμεσων επεμβάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ζακύνθου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.245.000 ευρώ, ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά τη σχετική έγκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση.
Πρόκειται για την υλοποίηση της εξαγγελίας που έκανε πριν από μερικές μέρες ο Περιφερειάρχης ευρισκόμενος στη Ζάκυνθο προκειμένου να κάνει αυτοψία στα μεγάλης κλίμακας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελούνται τους τελευταίους μήνες, σε διαφορετικά σημεία της πεδινής ζώνης του νησιού.
“Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι κατά τη διάρκεια της θητείας της, να προχωρήσουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των Ζακυνθινών” είχε δηλώσει ο κ. Γαλιατσάτος, προσθέτοντας πως “περιμένουμε την έγκριση ενός ακόμη χρηματοδοτικού προγράμματος από το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο σχετίζεται με τις φωτιές που προηγήθηκαν και τις ανάγκες για αντιπλημμυρική προστασία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προσπάθεια για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και την εφαρμογή του στην πεδιάδα της Ζακύνθου είναι ένα έργο το οποίο εμείς το θεωρούμε στρατηγικής σημασίας και ο κ. Νιοτόπουλος έχει πάρει στις πλάτες του αυτή την προσπάθεια”.
Τα έργα που ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, και αφού έχουν αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα, με γνώμονα τον επείγοντα χαρακτήρα τους, εν όψει των πρώτων βροχών του φθινοπώρου, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα της περσινής χρονιάς. Η Περιφερειακή Αρχή ζητά τη στήριξη και τη συνεργασία των εκπροσώπων του α’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, για να λυθεί ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί κυρίως από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Ο στόχος
Τα έργα που προτείνονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών περιλαμβάνει: έργα μείωσης διάβρωσης, κατασκευή φραγμάτων λιθοριπής, έργα μείωσης κατολισθητικού κινδύνου, έργα παρακολούθησης ποιότητας υδάτινων οριζόντων και ποιότητας νερών, μελέτες. Επίσης αντιμετωπίζονται οι ανάγκες εργασιών και δαπανών για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Αυτά έχουν ως στόχο να εμποδίσουν την εκτεταμένη διάβρωση του εδάφους, που εκδηλώνεται μετά από μεγάλες πυρκαγιές, να αντιμετωπίσουν τον πλημμυρικό και τον κατολισθητικό κίνδυνο, να αξιολογήσουν τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και οικολογικές αξίες στις πληγείσες περιοχές και να συντηρηθούν και καθαριστούν χείμαρροι, ρέματα, τάφροι κλπ. προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία. Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα ο κ. Γαλιατσάτος υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής για την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας και καθαρισμού λοιπών χειμάρρων με προϋπολογισμό 145.200 ευρώ.

Βαρύτητα στα προβλήματα
“Δώσαμε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση αναγκαιότητα παρεμβάσεων στη Ζάκυνθο, προκειμένου οι καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος να μην δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα: περιβαλλοντικά, πλημμυρικά και οικολογικά. Μαζί με σειρά άλλων έργων που εκτελούμε για τη θωράκιση του νησιού, ξεκινάμε και τα έργα για τη μείωση των επιπτώσεων και την πρόληψη πιθανών ζημιών από πλημμυρικά φαινόμενα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τους εντατικούς ρυθμούς των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές καθώς και των έργων πρόληψης από τις πλημμύρες.

Έκκληση στους πολίτες
Ενα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων. Είναι δυστυχώς πολλές οι περιπτώσεις όπου ιδιώτες δεν επιτρέπουν τη διενέργεια εργασιών σε τάφρους που περνούν μέσα από τις ιδιοκτησίες τους, γιατί αρνούνται να «θυσιαστεί» κάποιο ελαιόδεντρο ή ένα γεφύρι που τους εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόοδος.
Έτσι, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την προσοχή και ζήτησε τη συνεργασία όλων των κατοίκων για την αποκατάσταση τυχόν παρεμβάσεων σε ρέματα, τάφρους κλπ., προκειμένου να μην υπάρξουν πρόσθετοι, ανθρωπογενείς κίνδυνοι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. “Πρέπει όλοι μαζί να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμη κι αν έχουμε στο παρελθόν αστοχήσει ή αδιαφορήσει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Αν δεν διαφυλάξουμε εμείς το σπίτι μας, το νησί μας, την Περιφέρειά μας, τότε ακόμη και τα πλέον σύγχρονα έργα δεν θα αποδώσουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα”, δήλωσε.

Τα έργα
Δεκάδες χιλιόμετρα χειμάρρων και χαντακιών καθαρίζονται στην πεδινή ζώνη της Ζακύνθου, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το έργο στα Πηγαδάκια που προβλέπει τον καθαρισμό του χειμάρρου «Σκούρτη». Στο ίδιο έργο περιελήφθησαν παράλληλες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία. Επίσης, είναι ο καθαρισμός του χειμάρρου «Ξιφίτα», από τη συμβολή του με την Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου –Βολιμών, ενώ θα συμβασιοποιηθεί ο καθαρισμός και αποκατάσταση του από τη Γέφυρα Αγ. Γερασίμου, μέχρι τη συμβολή της με την Εθνική Οδό Ζακύνθου – Κερίου. Παράλληλα, παρεμβάσεις γίνονται σε Βανάτο, Αγιο Κήρυκο, Σαρακηνάδο, Αμπελόκηπους, Φιολίτι και άλλες περιοχές.

Δεν αρκούν μικροπαρεμβάσεις
Αναφερόμενος στο προηγούμενο διάστημα, κατά την επίσκεψή του στο νησί ο κ. Γαλιατσάτος, ενημέρωσε ότι είχαν εντοπίσει πως στην ευρύτερη περιοχή χρειάζονται όχι απλές παρεμβάσεις και καθαρισμοί, αλλά έργα μεγάλης κλίμακας, γιατί είναι φανερό ότι επί σειρά ετών η περιοχή έχει στερηθεί έργων παρωχέτευσης του νερού και πρόσθεσε “από τα περσινά πλημμυρικά φαινόμενα αποδείχθηκε ότι το νησί δεν χρειαζόταν μόνο μικροπαρεμβάσεις και καθαρισμούς, αλλά έργα ευρύτερης κλίμακας, καθώς ήταν φανερό ότι αυτές οι περιοχές είχαν στερηθεί έργα παροχετεύσεως του νερού, εξαιτίας μπαζωμάτων ή άλλων ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Ήταν ανάγκη να γίνουν έργα που θα προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές και τις καλλιέργειες από χείμαρρους που δημιουργούνται τη χειμερινή περίοδο και ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η Περιφερειακή Αρχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, ώστε οι Ζακυνθινοί να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους ανακουφισμένοι από τους ενδεχόμενους κινδύνους ”.

Με στόχευση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος είχε και πρόσφατα εκδηλώσει την ικανοποίησή του γιατί εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει για 20 και πλέον χρόνια στη Ζάκυνθο και εκφράσει την πεποίθηση ότι ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι τελείως διαφορετικός από τον περσινό. “Περάσαμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με τρομερές πλημμύρες και ακολούθησε ένα ακόμα πιο δύσκολο καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές. Μετά από είκοσι χρόνια γίνονται μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα, ώστε αυτός ο χειμώνας να μην είναι ίδιος με τον περσινό. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα για ένα έτος, είναι έργα που έχουν υποδομή για να κρατήσουν πολλά χρόνια”, μας δήλωσε ο κ. Νιοτόπουλος ενώ αναφερόμενος στο στόχο και το σκοπό των παρεμβάσεων πρόσθεσε “έχουμε τη λογική να μην κάνουμε εργασίες και δράσεις προσωρινού χαρακτήρα αλλά υποδομές που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια και θα λύσουν σοβαρά προβλήματα. Προχωράμε και σε άλλες περιοχές και ελπίζουμε ότι φέτος δεν θα έχουμε τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Ο Περιφερειάρχης είναι κοντά μας, μας στηρίζει στην επίλυση των προβλημάτων και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προς όφελος των κατοίκων της Ζακύνθου”.