ΟΔΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ | Απελπιστικές εικόνες που δεν ταιριάζουν σε πολιτισμένους

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του νησιού η οδός Τεμπονέρα, στο ποτάμι, καθώς είτε ντόπιος, είτε επισκέπτης θα πρέπει να διασχίσεις για να μεταφερθείς στις τουριστικές και όχι μόνο περιοχές του νησιού. Περνώντας λοιπόν μια βόλτα από τη συγκεκριμένη περιοχή θα παρατηρήσει κανείς κάθε λογής πράγματα. Αυτοκίνητα που περνούν ασταμάτητα, παιδιά που περπατούν ανέμελα μετά το σχολείο, καφετέριες, καταστήματα και πολλά ακόμη.
Και μπορεί η πλειοψηφία των πολιτών να περνάει από την οδό Τεμπονέρα σχεδόν κάθε μέρα, όμως κανείς δεν δίνει σημασία στην κατάσταση που επικρατεί στο πεζοδρόμιο, δίπλα από το ποτάμι.

Στο σημείο αυτό, θα δει κανείς εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα πάνω στο πεζοδρόμιο που είναι γεμάτα με απορρίμματα, κολώνες, είτε μισές, είτε έτοιμες να σωριαστούν στο έδαφος και να πάρουν μαζί τους όποιον περνάει από δίπλα. Το ίδιο το πεζοδρόμιο είναι ελαττωματικό, έχοντας ένα κενό στην μέση, μάλλον επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί ποτέ το έργο. Προχωρώντας λίγο πιο κάτω θα συναντήσει καλώδια να εξέχουν από το έδαφος καιρό τώρα και κανέναν να μπαίνει στη διαδικασία να τα καλύψει. Επίσης, αόρατους… καθρέφτες ασφαλείας!
Να σημειωθεί πως στην περιοχή στεγάζεται το Μουσικό σχολείο Ζακύνθου και οι μαθητές βρίσκονται αρκετά συχνά στην απέναντι μεριά. Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει έλλειψη καθηγητών και έχουν κενό κατά τη διάρκεια του σχολείου. Άραγε, δεν είναι επικίνδυνο για τα παιδιά το πεζοδρόμιο που ανά βήμα συναντάς κάτι επίφοβο;
Ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής. Δείξε μου τη συμπεριφορά σου να σου πω ποιος είσαι! Αυτός που περπατάς στο πεζοδρόμο και φτύνεις την τσίχλα κάτω, αυτός που πετά την σκουπιδοσακούλα απο τον τρίτο στον κάδο, αυτός που οδηγεί και από το παράθυρο πετάς το κύπελλο του καφέ, αυτός που τόσα άλλα κάνεις και γιατί όχι και αυτό! Αποδεδειγμένα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία ενός ανθρώπου, πόσω μάλλον ενός λαού. Δύσκολες απαιτήσεις σε δύσκολους καιρούς.
Μπορούμε άραγε την Ζάκυνθο, έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς, να την αποκαλούμε πολιτισμένη ή ακόμα και τουριστική με μια τέτοια εικόνα;
Και επειδή δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε αρνητικά ένα τόσο όμορφο νησί, είναι στο χέρι μας σαν κοινωνία να βελτιώσουμε την κατάσταση έως ότου να έρθει η επόμενη τουριστική σεζόν.

Κ.Μ.