ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | Έμεινε αναξιοποίητη καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο

Αναξιοποίητη έμεινε και στην φετινή αντιπυρική περίοδο η Αερολέσχη Ζακύνθου με τις πτήσεις εναέριας επιτήρησης να περιορίζονται σε μόλις 6 ώρες μέσα στο καλοκαίρι. Τα μέλη της Αερολέσχης καταγγέλλουν αδράνεια των αρμόδιων φορέων που οδήγησε σε ένα τραγικό αποτέλεσμα για το νησί. Ο πρόεδρος της Στάθης Μαλαπέτσας επεσήμανε πως παρόλο που μπορεί να προσφέρει έργο κανείς από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε και πρόσθεσε “Πέρυσι πετάξαμε περίπου 40 – 50 ώρες εθελοντικά και προσφέραμε εναέρια επιτήρηση. Φέτος ενημερώσαμε τους αρμόδιους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε ,κυρίως με την FRAPORT, και τους ζητήσαμε να παρέμβουν. Τους ενημερώσαμε μάλιστα για τις δυνατότητες της αερολέσχης να προσφέρει προστασία, πέρα από τα δάση, και στον θαλάσσιο χώρο, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση”.

Η “Αερολέσχη Ζακύνθου” ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Ιωάννη Καπάκη, έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και ειδικότερα στον τομέα της δασοπροστασίας (επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο) και της έρευνας και διάσωσης, με εμβέλεια δράσης το Δήμο Ζακύνθου. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Μαλαπέτσας δεν υπάρχει χρηματοδότηση. “Κάθε πτήση κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Δεν μπορούμε να σπαταλάμε την συνδρομή των μελών μας για να πληρώνουμε το αεροδρόμιο. Έπρεπε να έχουν επιχορηγήσει την λέσχη αλλά υπάρχει αδράνεια. Έχει σκεφτεί κανείς για παράδειγμα ότι ένα από τα τόσα διερχόμενα πλοία στα Δυτικά του νησιού θα μπορούσε να προκαλέσει ρύπανση που θα φτάσει έως το Ναυάγιο; Πρέπει να γίνει η Ζάκυνθος, πέρα από το ολοκαύτωμα που έγινε φέτος, Αργοσαρωνικός για να κινητοποιηθούμε;” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το αεροπλάνο της αερολέσχης έχει αυτονομία πτήσεως καυσίμου για 5.30 ώρες άρα είναι ικανό να επιτηρήσει τόσο τον ορεινό όγκο όσο και τις ακτές από 4 έως 5 φορές. Πέρα από αυτό υπάρχει φυσικά και το ελικόπτερο που μπορεί να προσφέρει και αυτό σημαντική βοήθεια όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών και όχι μόνο. Παράλληλα η αερολέσχη όπως μας επιβεβαίωσε ο κ. Μαλαπέτσας μπορεί να συμβάλει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, σε κάθε είδους ανάγκη κατόπιν συνεννόησης με την πυροσβεστική.
Το ερώτημα επομένως που προκύπτει είναι ένα. Γιατί ένα τέτοιο εργαλείο δεν χρησιμοποιείται την ώρα που η Ζάκυνθος δοκιμάζεται.

Ν.Π.