ΖΑΚΥΝΘΟΣ | Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο “αντίο” στον Γιάννη Παντή | Τον αποχαιρέτησαν Κοντονής, Γαβρόγλου, Φίλης (φωτο)

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αποχαιρέτησαν χθες από απόγευμα από τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, της γενέθλιας γης του, εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι τον εκλιπόντα συμπολίτη μας Πανεπιστημιακό και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή ο οποίος έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη νοσηλεία συνεπεία καρδιακού επεισοδίου που τον καθήλωσε στο κρεβάτι.

Με δάκρυα στα μάτια η σύζυγός του, ο γιος του και οι οικείοι του έδειχνα δυσκολία στο να πιστέψουν τι είχε συμβεί. Όσοι βρέθηκαν στην εκκλησία για να τον αποχαιρετήσουν είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για το ήθος, το χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό του. Εκ μέρους της Κυβέρνησης το ύστατο χαίρε απεύθυναν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Επίσης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Φίλης. Στεφάνι μεταξύ άλλων έστειλε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ μεταξύ των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που τον αποχαιρέτησαν ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Αναφερόμενοι στον εκλιπόντα, την πορεία και έργο του ο κ. Κοντονής δήλωσε πως “Η Ζάκυνθος δεν αποχαιρετά μόνο τον Γιάννη με αυτά τα αισθήματα, του πόνου, της θλίψης αλλά και της υπερηφάνειας. Τον αποχαιρετά και με ένα βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης γιατί ο Γιάννης οραματίστηκε και υλοποίησε για γενεές γενεών στη Ζάκυνθο, το Θαλάσσιο Πάρκο”.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε για το στενό συνεργάτη του ότι “Τον χάσαμε σε ένα βροχερό μεσημέρι πριν κλείσει η β’ αξιολόγηση που είχε τόση αγωνία για το τι θα γίνει. Ο Γιάννης είναι από τους ακαδημαίκούς και πολιτικούς που κάθε βήμα το κατέκτησε με μεγάλο αγώνα. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για τον Γιάννη και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Τίποτα δεν του είχε έρθει βολικό και κατάφερνε κάθε φορά να υπερνικήσει τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες”.

Τέλος ο κ. Φίλης πρόσθεσε πως “Ο Γιάννης υπήρξε ένα παιδί της γενιάς της μεταπολίτευσης που μαζί με χιλιάδες παιδιά της εποχής πρόβαλαν μια αξίωση. Την αξίωση να αλλάζουμε την ζωή μας και να αλλάζουμε τον κόσμο όλο. Ήταν ένας αυθεντικός εκείνης της γενιάς”

Ο Γιάννης Παντής ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΘ, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του διεθνούς φορέα European Ecological Federation, μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και πρόεδρος του ΕΘΠΖ. Πολλά ήταν τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, ενώ εκτός των ακαδημαϊκών του καθηκόντων, είχε δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας σε επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, κ.α.

Κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, είχε αναλάβει το κομμάτι της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.
Ο εκλιπών αγαπούσε τη γενέτειρα του και με κάθε ευκαιρία φρόντιζε να την επισκέπτεται έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Στη διαδρομή του αγωνίστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση των δομών της εκπαίδευσης, με γνώμονα την ξεχωριστή συνεισφορά του στη Ζάκυνθο. Οραματιστής και πρώτος Πρόεδρος του ΕΘΠΖ συμμετείχε, παρά τις εκτός του νησιού υποχρεώσεις του, σε οικολογικές οργανώσεις, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία.

Η σημαία στο υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει μεσίστια για τρεις ημέρες για να τιμηθεί η μνήμη του, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στους εποπτευόμενους φορείς. Η τελευταία δημόσια παρουσία του στη Ζάκυνθο υπήρξε στην εγκατάσταση του ΔΣ στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου με όραμα να την αναβαθμίσει.

Η οικογένειά του με ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης ζήτησε αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στα σωματεία: WWF HELLAS – “Πλατύφορος” – Πολιτιστικός Σύλλογος “ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ”
H “ΗΜΕΡΑ” και το “ΙΟΝΙΑΝ” εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του.