ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ | Μια εξαγγελία σχέδιο επί… χάρτου

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει μείνει στα «συρτάρια» της γραφειοκρατίας είναι η δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου, ο οποίος θα έλυνε το ζήτημα του κυκλοφοριακού στο νησί μας. Κάθε χρόνο η αύξηση των οχημάτων φέρνει μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα στην πόλη της Ζακύνθου, αφού υπάρχουν ελάχιστοι χώροι στάθμευσης, ενώ η κίνηση στους δρόμους έχει ξεπεράσει κάθε όριο για τους οδηγούς που προσπαθούν να φτάσουν στη δουλειά τους. Ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο, αφού μπορεί κάποιος με το αυτοκίνητο να περιμένει με τις ώρες για να μετακινηθεί και να πάει στον προορισμό του. Αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο για την πολιτεία, ενώ προκαλεί δυσκολίες και στους αρκετούς ποδηλάτες που έχει το νησί μας, οι οποίοι κινδυνεύουν καθημερινά να τραυματιστούν είτε από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, είτε από τις κακοτεχνίες των δρόμων. Ακόμα και οι μεγάλες πόλεις προσφέρονται για τη χρήση των ποδηλάτων, όμως, μένουμε καθηλωμένοι, για χρόνια, στον πάτο. Εξαγγέλλονται ποδηλατόδρομοι, δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτοβουλίες πολιτών, αγώνες και Κυριακές με ποδήλατα.
Καλά όλα αυτά, χωρίς όμως να αλλάζει ιδιαίτερα η κατάσταση. Αν δεν κάνουμε το ποδήλατο τρόπο ζωής και δε σεβαστούμε τους ποδηλάτες, δεν βλέπω εύκολα να ξεκολλάμε από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και σ’ αυτό.
Αρκετά θετικά έχει το να χρησιμοποιεί κάποιος το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του στην πόλη. Πρώτα απ’ όλα τον βοηθάει στην υγεία του καθώς παράλληλα αθλείται χρησιμοποιώντας ένα δίκυκλο. Επίσης δεν χαλάει χρήματα για καύσιμα που θα ξόδευε σε άλλη περίπτωση αν είχε αυτοκίνητο. Θετικό είναι επίσης η πολύ χαμηλή του τιμή σε σχέση με αυτοκίνητα και μηχανοκίνητα δίκυκλα.
Στο νησί μας άλλωστε πολλές φορές έχουν γίνει και διάφορες διοργανώσεις για ποδηλάτες με μεγάλη συμμετοχή, με το συγκεκριμένο είδος χόμπι να έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές που αψηφούν το αυτοκίνητο τους και προτιμούν να πραγματοποιήσουν τη βόλτα τους κάνοντας πεντάλ και απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα.

φωτο: Kathimerini