ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ | 180.000€ θα γεμίσουν τα άδεια ράφια

Σε μια εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες είναι οι πλέον ευάλωτες σε κάθε αλλαγή. Οι τοπικές αρχές ξεκαθαρίζουν πως με τις κοινωνικές δομές που διαθέτει το νησί μας αλλά και με νέες που δημιουργούνται, θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν στήριξη σε μια μεγάλη γκάμα από κοινωνικές ομάδες.
Τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά, η Αυτοδιοίκηση ενεργοποιεί, παρατείνει και δημιουργεί νέες δομές που σκοπό έχουν την ανακούφιση πολιτών που η κρίση τους έπληξε καίρια και, δεν άφησαν την παραμικρή ευκαιρία χρηματοδότησης να πάει χαμένη.
Μια από αυτές είναι και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου το οποίο πρόκειται να επιχορηγηθεί με το ποσό των 180.000€ περίπου εφόσον η δημοτική αρχή αποδεχθεί την πρόταση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση. Επί της ουσίας πρόκειται για χρήματα προς το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας όπου και στο παρελθόν προορίζονταν για αγορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Τα στοιχεία
Υπενθυμίζεται πως στην συγκέντρωση των τροφίμων συνέβαλλαν στο παρελθόν τόσο οι προσφορές συμπολιτών μας (που πλέον έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο) όσο και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (έως το τέλος του 2014). Δυστυχώς, η προσφορά τροφίμων από επιχειρήσεις και εφοπλιστές έχει σταματήσει, ενώ συνεχίζεται η οικονομική δυσπραγία που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματική λειτουργία του. Ο αριθμός των ωφελούμενων ανερχόταν σε 434 οικογένειες. Σήμερα 130 συνάνθρωποι μας σιτίζονται σε καθημερινή βάση στο Δημοτικό Εστιατόριο και επιπλέον 76 μερίδες διανέμονται μέσα από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε εβδομαδιαία βάση.

Προσφορά ανθρωπιάς…
Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο συναντάμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, που καταφέρνουν -και πολύ σωστά- να ξεπεράσουν τους αρχικούς δισταγμούς τους και να αναζητήσουν τα αγαθά που έχουν ανάγκη. Τα μέλη της Επιτροπής ευχαριστούν όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που στηρίζουν με τις προσφορές τους σε ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης το έργο των Κοινωνικών Υπηρεσιών. “Στηρίζουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Δυστυχώς η κρίση έχει πλήξει πολλούς συμπολίτες μας, για αυτό εμείς δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

…δεν είναι ελεημοσύνη
Από τη μεριά τους, κάνουν λόγο για προσφορά αγάπης προσθέτοντας ότι “οι δύσκολες, κατά κοινή, ομολογία οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επιβάλλουν ένα ενισχυμένο ρόλο στην κοινωνική πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης”. Παράλληλα, ζητούν από εκείνους που καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες να μην νιώθουν ότι τους γίνεται ελεημοσύνη, επισημαίνοντας πως “δεν πρέπει να νιώθουν μειονεκτικά. Αυτό το συναίσθημα το έχουμε όταν κάνουμε κάτι κακό εις βάρος των άλλων και όχι όταν με το κεφάλι ψηλά πηγαίνουμε σε ένα χώρο αλληλεγγύης”.