ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ | “Αργυρό” στη φοροδιαφυγή απέσπασε το νησί

Πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή είναι τα Ιόνια νησιά σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προληπτικών επιτόπιων ελέγχων που έγιναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο. Στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας συναντάμε την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν σε Κέρκυρα: 59% – Ζάκυνθο: 34% – Κεφαλονιά: 32% – Λάρισα: 32% – Ρέθυμνο: 31%
Ερωτηθείσα σχετικά η λογίστρια Νίκη Μαλαφούρη εξήγησε πως κανείς δεν έχει διάθεση να φοροδιαφεύγει και πρόσθεσε “ποτέ δεν συνάντησα κάποιον που να μην θέλει να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος. Ωστόσο και το κράτος πρέπει να δει τις δικές του υποχρεώσεις. Στην Ζάκυνθο μπορεί να είχαμε μια καλή τουριστική σεζόν, όμως αν αναλογιστεί κανείς τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρηματίες (π.χ Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ) καταλαβαίνει ότι δεν τα καταφέρνουν”.
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τις δραστηριότητες με την υψηλότερη παραβατικότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής προκύπτουν κι από τους σχετικά περιορισμένους ελέγχους στις παραπάνω δραστηριότητες. Και κάπως έτσι βρέθηκαν στην κορυφή της παραβατικότητας επαγγέλματα και επιχειρήσεις σχεδόν… υπέρ άνω υποψίας. Παραγωγοί πάγου, ενεχυροδανειστήρια ταξί, πούλμαν, βυτιοφόρα νερού- θαλάσσια σπορ, περιποίηση νυχιών, καντίνες- κουρεία, υπαίθριο εμπόριο, καφενεία- ενοικιαζόμενα, ψητοπωλεία, ταβέρνες, καφετέριες ακόμη και γραφεία τελετών φαίνεται πως προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά τα έσοδά τους από την εφορία. Βασικό κίνητρο για να πληρώσει κάνεις πλέον τους φόρους είναι τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή και λειτουργούν ως φόβητρο για όσους βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής.
“Έαν ένας επιχειρηματίας δεν προλάβει να αλλάξει το ρεπό ενός υπαλλήλου του κινδυνεύει με πρόστιμο 3.500 ευρώ ενώ το πρόστιμο για την μη άμεση πρόσληψη φτάνει τα 10.500 ευρώ” επεσήμανε η κ. Μαλαφούρη, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη σκληρή φορολογική πολιτική δεν την αντέχουν οι επιχειρηματίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δραστηριότητες εστίασης έχουν γίνει πάνω από 23.000 έλεγχοι από την αρχή της χρονιάς κι αυτό συνέβαλε καθοριστικά στο να περιοριστεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα το ύψος της φοροδιαφυγής στον κλάδο.

Ν.Π.

φωτο: Insider.gr