ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΡΜΑΤΟΥΣΑΣ | Αντίστροφα μετράει ο χρόνος πριν χαθεί η τελευταία ευκαιρία

“Σιγή Ιχθύος” τηρείται αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα στέγασης των μαθητών στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, και συγκεκριμένα από Τράγακι, Κυψέλη, Πλάνο και Τσιλιβή που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την παράδοση στην τοπική κοινωνία του “Αρετακειου Δημοτικού Σχολείου”, που έβαλε βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών των Ορεινών Κοινοτήτων.
Πρόκειται για το σημαντικό έργο της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου στη Δερματούσα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την τύχη αρκετών άλλων έργων του δημοσίου που μοιάζουν με το “γιοφύρι της Άρτας”. Αν και αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, τα τελευταία 11 χρόνια έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί. Σήμερα στεγάζεται σε δύο διαφορετικά κτήρια με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, και σημαντικό κόστος για την μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο. Γονείς και κηδεμόνες κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” αφού η προθεσμία εκπνέει και δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα, όπως χαρακτηριστικά μας ενημερώνουν.

Το Πρόγραμμα
Τελευταία ευκαιρία όπως όλα δείχνουν είναι η Πρόσκληση ΙΟΝ50 που δημοσιεύτηκε μέσα στο καλοκαίρι, και προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφορά στην συμπλήρωση και βελτίωση υποδομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Επτάνησα συμπεριλαμβανομένων νέων έργων.
Επι της ουσία θα πρέπει να γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου, καθώς οι δικαιούχοι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ έως 30 Οκτώβρη 2017 με βάση τις κτιριακές ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία. Οι προτεινόμενες για χρηματοδότηση πράξεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη σχετική χαρτογράφηση που συνέταξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Το χρονικό
Το οικόπεδο εμβαδού 4.500,38 τ.μ. στην θέση Ντικόπουλου Τραγακίου που προορίζονταν για την ανέγερση του Διδακτηρίου είχε αγοραστεί το 2006 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου ενώ με τον Καλλικράτη “κληρονομήθηκε” στη σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Τρία χρόνια αργότερα είχε εκπονηθεί και η σχετική μελέτη, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη οκτώ χρόνια μετά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, η Αντιπεριφέρεια δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή σχολείου, αφού η αρμοδιότητα ανήκει σε Δήμο, Υπουργείο Παιδείας και ΟΣΚ. Για αυτό προτίθεται να παραχωρήσει το οικόπεδο που έχει στην ιδιοκτησία της στη Δερματούσα, στο φορέα που θα μπορέσει να αναλάβει την ανέγερση του νέου σχολείου.

Το Περιφερειακό
Το 2011 το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του αείμνηστου Αντιπεριφερειάρχη, Διονύση Μυλωνά, είχε ομόφωνα αποφασίσει στη δωρεά ενός οικοπέδου με αποκλειστικό σκοπό της ανέγερση από το Δήμο Δημοτικού Σχολείου με τον όρο ότι αν δεν πραγματοποιηθεί εντός πενταετίας το ακίνητο θα επιστρέψει αυτοδίκαια στην κυριότητα της Περιφέρειας καθώς και ότι μετά την χρήση του οικοπέδου για την ανέγερση κτιρίου ως δημοτικού σχολείου, δεν θα μεταβληθεί η χρήση του ακινήτου.

φωτο: lykeioamfikleias