ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ | Ζητούν άμεσο αντιπλημμυρικό καθαρισμό των ρεμάτων

Η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων που “τρέχει” η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου αποτέλεσε μεταξύ άλλων ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Γερακαρίου. Η απόφαση που ελήφθη ήταν να ζητηθεί ο άμεσος καθαρισμός από την περιοχή “Παλιόρουγα” μέχρι το ρέμα “Τσιρογιάννη” στο χείμαρρο “Σκούρτη” υπενθυμίζοντας πως πέρυσι από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα στην περιοχή τους.
Πρόκειται για χαντάκι όμβριων υδάτων βάθους περίπου δύο και πλάτους τεσσάρων μέτρων, από το οποίο διέρχονται νερά από πολλές περιοχές της Δ.Ε. Αλυκών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η περιοχή να πλημμυρίζει και να γίνονται καταστροφές σε κτήματα, επιχειρήσεις και οικίες. Παράλληλα, εγκυμονεί κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, αφού το χαντάκι είναι πλησίον του δρόμου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αφού και πέρυσι, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί και στέρησαν τη ζωή σε ένα νέο άνθρωπο, με πρωτοβουλία των τοπικών συμβουλίων Αλυκανά και Ανω Γερακαρίου, ηρθαν στο προσκήνιο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη υποδομών.
“Στην περιοχή, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, κυκλοφορούν πεζοί χιλιάδες τουρίστες και υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλειά τους από το χαντάκι, το οποίο είναι ανοιχτό και χωρίς τον απαιτούμενο ηλεκτροφωτισμό, με αποτέλεσμα να κρατούν φακούς. Κάθε χρόνο μας κάνουν παράπονα για το χάλι που επικρατεί. Είναι κρίμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές”, είχε δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Διονύσιος Μουζάκης, πρόεδρος Άνω Γερακαρίου.
Ερωτηθείς για το τι είναι εκείνο που προτείνουν πρόσθεσε “να γίνουν έργα στο χαντάκι για τη σωστή διέλευση των όμβριων υδάτων, ώστε να πηγαίνουν ομαλά στο χείμαρρο Σκούρτη, που είναι και ο τελικός αποδέκτης. Πρόταση δική μας και σε συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς είναι να γίνουν έργα στο χαντάκι για την σωστή διέλευση των ομβρίων υδάτων ώστε να πηγαίνουν και να εκβάλουν ομαλά στο χείμαρρο του Σκούρτη που είναι ο τελικός αποδέκτης. Και αφού σκεπαστεί το χαντάκι επάνω του να γίνει κατασκευή πεζοδρομίου και ηλεκτροφωτισμός ώστε να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί με ασφάλεια για την αναβάθμιση της περιοχής η οποία το έχει ανάγκη”.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα έχει εξαγγείλει η Αντιπεριφέρεια ένα από τα σημαντικότερα έργα, υλοποιείται στα Πηγαδάκια και έχει προϋπολογισμό 330.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο προβλέπει τον καθαρισμό του χειμάρρου «Σκούρτη» σε μήκος 2.650 μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθούν τα χαρακτηριστικά και η διατομή του. Στο ίδιο έργο περιελήφθησαν παράλληλες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία, συνολικού μήκους 4.195 μέτρων, που περιελάμβαναν εκτεταμένους καθαρισμούς, ενώ γίνονται και τεχνικά έργα. Αντίστοιχο τεχνικό έργο θα υλοποιηθεί σε λίγες ημέρες, με σωλήνα πολύ μικρής διατομής, φραγμένο και με ανάποδη κλίση, τον οποίο έχει τοποθετήσει ιδιώτης και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα με σωλήνα μεγαλύτερης διατομής κι με σωστή κλίση. Ετσι, όλα τα νερά που συγκεντρώνονται στα ανάντη της επαρχιακής οδού και τα γύρω χωριά, θα συγκεντρώνονται στο «Σκούρτη» και από εκεί στη θάλασσα.