Μουσείο Σολωμού: Η τιμή στον Γρηγόριο Ξενόπουλο και η υποχρηματοδότησή του

Αδιαμφισβήτητη κοιτίδα πολιτισμού και εκθεμάτων το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων υποδέχτηκε και φέτος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως και τα ίδιο το νησί μας. Και παρά την υποχρηματοδότησή του είναι ήδη έτοιμο, να γεμίσει τη χειμερινή περίοδο παρέχοντας μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που σίγουρα θα μας κάνουν σοφότερους και θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας. Κορυφαία μεταξύ άλλων η εκδήλωση προς τιμήν του Γρηγορίου Ξενόπουλου που θα περιλαμβάνει εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την γέννηση του. Θα γίνει προβολή του σπουδαίου ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά για τον Ξενόπουλο, που έχει πάρει υλικό από το μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, από την Εθνική Βιβλιοθήκη, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και από το Μουσείο Ξενόπουλου. Εκτός από την προβολή του ντοκιμαντέρ και θα διεξαχθεί και ξενάγηση στα εκθέματα που σχετίζονται με τον Ξενόπουλο, δηλαδή, στην προθήκη που έχει τα προσωπικά αντικείμενα, στα χειρόγραφα, στα βιβλία της βιβλιοθήκης. Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν προσπάθειες για να βρεθεί πιο κοντά στο μουσείο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του κόσμου. Ωστόσο, το μουσείο, σχεδόν καθημερινά διεξάγει και εκπαιδευτικά προγράμματα. Υποδέχεται μαθητές σχολείων, οι οποίοι ξεναγούνται στο χώρο και λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και πληροφορίες.

Χωρίς πόρους
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν είναι σημερινό. Τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν είναι αρκετά και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ανταποκρίνεται πάντα στα αιτήματα που του έχουν υποβληθεί. Για αυτό και η Διευθύντρια του Μουσείου Κατερίνα Δεμέτη δηλώνει στην εφημερίδα μας πως “δεν έχουμε πάρει χρήματα για την φετινή χρονιά, έχουμε κάνει αίτημα χρηματοδότησης και ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθεί θετικά το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί τα χρήματα τα οποία έρχονται από τα εισιτήρια, δεν είναι αρκετά ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που έχουμε και να καλύπτουμε και τα λειτουργικά μας έξοδα με αξιοπρέπεια”.

Ψηφιοποιημένες παρτιτούρες
Μεταξύ των νέων εκθεμάτων του Μουσείου πλέον βρίσκονται, παρτιτούρες του Παυλου Καρρέρ από το ιδιωτικό του αρχείο. Οι μελετητές μπορούν να επισκέπτονται το χώρο να βλέπουν το υλικό σωστά αρχειοθετημένο. Συγχρόνως γίνεται και η ψηφιοποίηση από αυτές τις παρτιτούρες κάτι που θα παρέχει τη δυνατότητα να τις αναπαράγουν, να τις γνωρίζουν επισκέπτες που δεν βρίσκονται στο νησί μας πάντα με την προϋπόθεση της προηγούμενης συνεννόησης με τους υπευθύνους του Μουσείου.

Οι δράσεις
Με την έλευση της καινούριας χρονιάς θα πραγματοποιηθούν αρκετά προγράμματα με σχέση την μουσική. Ο Διονύσης Σεμιτέκολος μελετάει το αρχείο του Παύλου Καρρέρ και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έργα σε πιάνο, από το αρχείο του μουσείου που δεν έχουν παιχτεί τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό θα γίνεται με κάποιες διαλέξεις παράλληλα, θα είναι γύρω στις τέσσερις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για να παρουσιαστεί το αρχείο του Καρρέρ.

Κ.Μ.