ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ | Συνεχίζονται οι εγγραφές για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν το όνειρο πράξη

Νέους ορίζοντες στη μόρφωση αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση των ενηλίκων οι οποίοι δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου δίνει το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί για μια ακόμη χρονιά στο νησί μας, αυτή τη φορά στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ στην Παναγούλα (2ο Λύκειο Ζακύνθου).
Άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, με οικογένεια, δουλειά και πολλές υποχρεώσεις οι οποίοι ξεπέρασαν εμπόδια και δυσκολίες και πλέον αντιμετωπίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον αφού κατάφεραν να εκπληρώσουν έναν προσωπικό στόχο που για πολλούς από αυτούς αποτελούσε όνειρο ζωής. Παράδειγμα προς μίμηση κάθε χρονιά είναι οι μαθητές του, οι οποίοι κατάφεραν να πάρουν το απολυτήριό τους, παρά το γεγονός ότι επέστρεψαν στα θρανία μετά από πολλά χρόνια.

Αιτήσεις και μαθήματα
Οι αιτήσεις φοίτησης βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινά 4.30 έως 8.00 μμ. Αν, λοιπόν, όλα πάνε καλά, τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα με τους μαθητές να διδάσκονται: Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αισθητική Αγωγή. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα 25ωρo. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και οι απόφοιτοι του Σχολείου αποκτούν ισότιμο Απολυτήριο Γυμνασίου.

Σε ποιους απυθύνεται…
Το περιεχόμενο των μαθημάτων προσαρμόζεται στις ανάγκες των εκπαιδευομένων και εφαρμόζονται οι αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων. Σημειώνεται πως απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με δικαίωμα εγγραφής στον Α’ κύκλο σπουδών να έχουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και οι άνεργοι, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Δημοτικού. Αυτοί θα αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου μετά από διετή φοίτηση για όλους τους εκπαιδευόμενους, ανεξάρτητα εάν έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου και οδηγεί στην απόκτηση τίτλου ισότιμου του απολυτήριου γυμνασίου.

Ανάδειξη ικανοτήτων
Το πρόγραμμα της εκπαίδευσής του διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική θεματολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων. Κύρια επιδίωξη είναι να αναδείξει με διάφορους τρόπους τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες του κάθε εκπαιδευομένου κάνοντάς τον ενεργό συμμέτοχο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας περιλαμβάνονται ακόμη συμβουλευτικές υπηρεσίες από έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και έναν Σύμβουλο Ψυχολόγο.
Στόχος των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.