ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ… | Παραμένουν τα κενά εκπαιδευτικών γερμανικής γλώσσας

Με τις γνωστές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αν και σε μικρότερους αριθμούς από πέρσι, χτύπησε και φέτος το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση του νησιού. Πολλές και έντονες είναι οι διαμαρτυρίες που έχουν προκαλέσει τα κενά στα σχολεία εξαιτίας της μη πρόσληψης αναπληρωτών για την διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει το Συντονιστικό αναπληρωτών εκπαιδευτικών Γερμανικής γλώσσας το οποίο διαμαρτύρεται έντονα και ζητά άρση της εγκυκλίου που καταστρατηγεί το δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας.
Παρά το γεγονός ότι υποδέχθηκαν με χαρά τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα, ωστόσο μετά από αυτές και παρόλο που ήρθε πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές καλύπτοντας τα σχολεία της χώρας σε αρκετά μεγάλο ποσοστό με ειδικότητες, διαπίστωσαν πως στη δική τους ειδικότητα, οι προσλήψεις δεν ήταν οι αναμενόμενες.
Επίσης παρατήρησαν πως για την επίσης κοινή με τη δευτεροβάθμια ειδικότητα πε05 οι προσλήψεις έγιναν με πλήρες ωράριο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός πρωτοφανές, καθώς επί σειρά ετών ακούν δια στόματος υπουργών ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του ωραρίου και του πλήθους σχολείων που θα έπρεπε να καλυφθούν από έναν και μόνο εκπαιδευτικό. Στον αντίποδα, για τους αναπληρωτές των γερμανικών το ωράριο περιορίζεται όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία 7, σε μειωμένο.
Με το φόβο της εφαρμογής της εγκυκλίου που αφορά την επιλογή της β΄ ξένης γλώσσας και ορίζει ότι αν δεν υπάρχει εκπαιδευτικός της μίας γλώσσας τα τμήματα περνάνε αυτόματα στην άλλη, υποψιάζονται πως τα τμήματα δεν θα διδαχθούν τη γλώσσα της επιλογής τους και διερωτώνται “Πώς άραγε σκοπεύει να πετύχει το υπουργείο τη σύνδεση της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας με τις εξετάσεις του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας όταν τα παιδιά μεταπηδούν από τη μία γλώσσα στην άλλη ερήμην τους;”
Για τους λόγους αυτούς απαιτούν εξηγήσεις για τη διάκριση σε βάρος του κλάδου τους και περιμένουν να επανορθώσει το Υπουργείο την αδικία διευρύνοντας το ωράριο των ήδη προσληφθέντων αναπληρωτών σε πλήρες.
Επίσης, απαιτούν άμεση κάλυψη των κενών σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσληψη αναπληρωτών με πλήρες ωράριο, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άρση της εγκυκλίου που τίθεται σε εφαρμογή από πρώτης Οκτώβρη και καταστρατηγεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της β’ ξένης γλώσσας από τους μαθητές, καθώς τους αναγκάζει να διδαχθούν γλώσσα την οποία δεν έχουν επιλέξει.
Στην χώρα μας ειδικά για τα παιδιά το να μάθουν κάποια γλώσσα είναι κάτι που τους αρέσει. Η αγάπη για την ξενόγλωσση εκπαίδευση φυσικά είναι ιδιαίτερη και στο νησί μας, αφού λόγω του ότι οι ντόπιοι συναναστρέφονται με ξένους επιβάλλει τη γνώση περισσότερων της μιας.

φωτο: masterlingua