ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ | Αμφιβάλλουν επιχειρηματίες και πολίτες για την εφαρμογή της

Μπορεί να χρειάστηκαν πολλά χρόνια, άπειρες συναντήσεις και συζητήσεις, αμέτρητες διαμαρτυρίες και αναζήτηση τίνος είναι αρμοδιότητα για να οδηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο στην ομόφωνη ψήφιση της νέα Κανονιστικής Απόφασης Κοινόχρηστων Χώρων για την πόλη της Ζακύνθου, ωστόσο η εφαρμογή της στην πράξη δημιουργεί προβληματισμό σε επιχειρηματίες και πολίτες.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μάλιστα βασίστηκε σε πέντε άξονες για να προχωρήσει μπροστά και να εφαρμοστεί. Αυτή είναι Α) Κατάργηση των νάιλον, Β) Μεγαλύτερους και περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες. Γ) Ισονομία και ίσες παραχωρήσεις προς όλους, Δ) Καθορίζει επιτροπή ελέγχου για τις κατασκευές και Ε) Νέου τύπου κατασκευές για τις πέργκολες”.
Από την μεριά τους όμως πολίτες και επιχειρηματίες αμφιβάλλουν αν θα εφαρμοστεί, καθώς θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα διαφορετικά για να μπει σε μια τάξη η πόλη και η εικόνα της να είνα ευπαρουσιαστή για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες που την επισκέπτονται κυρίως το καλοκαίρι.

Αλαλούμ κάθε καλοκαίρι
Πολλές φορές σε επιχειρήσεις στο νησί μας έχουν παραβιαστεί οι νόμοι σχετικά με το πόσα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να έχουν και τους χώρους που χρειάζεται να έχουν ανοικτούς για να περνάει ο κόσμος. Ειδικά στην Παραλιακή το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αρχές, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ μια ξεκάθαρη εφαρμογή των κανονισμών για να φανεί κάτι διαφορετικό.
Να πούμε ότι μέσα στις καινοτομίες της νέας Κανονιστικής είναι η δημιουργία Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης για την εξυπηρέτηση των πεζών (κυρίως στην Αλεξάνδρου Ρώμα), ενώ γίνονται και άλλες ενέργειες ώστε η πόλη να γίνει πιο άνετη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

ΑΠΟΨΕΙΣ…
ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΔΡΟΓΓΙΤΗΣ

“Όσο για την ομοιομορφία, δεν είναι άσχημο να υπάρχει ένα ωραίο σύνολο και μια ωραία επαφή που έχει ο τουρίστας που μπαίνει στο νησί. Για την Αλεξάνδρου Ρώμα που πότε κλείνει και πότε ανοίγει καλό είναι να είναι κλειστό. Τον πρώτο λόγο όμως έχουν αυτοί που μένουν στην Αλεξάνδρου Ρώμα. Η εμπειρία μου λέει ότι δεν θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Μακάρι να αλλάξει κάτι και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα”.

ΑΛΟΪΣΙΟΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
“Βλέπουμε οργανωμένες πόλεις που σέβονται τον επισκέπτη και τον γείτονα τους. Αυτό πρέπει να το ακολουθήσουμε και εμείς. Η κανονιστική είναι ένα μεγάλο βήμα αρκεί να εφαρμοστεί και να εφαρμοστεί σωστά. Το μπάχαλο στην Ζάκυνθο με τις ερμαφρόδιτες καταστάσεις της Αλεξάνδρου Ρώμα, δεν προχωράει. Η πολιτεία κάποιες φορές δεν παίρνει θέση, οι πολίτες διαμαρτύρονται και ο καθένας θέλει να κάνει το δικό του. Αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πρέπει να πάμε σε οργανωμένη κοινωνία με νόμους που πρέπει να εφαρμόζονται”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
“Όσον αφορά την παραλία μας έχουν ενημερώσει οι υπεύθυνοι και μας έχουν ρωτήσει για άδειες. Πιστεύω θα εφαρμοστεί. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποια σχέδια για να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο ώστε να δείχνει πιο όμορφα. Είμαι σύμφωνος με την κανονιστική γιατί άλλο να δείχνει όλη η παραλία ομοιόμορφη με ξύλα και τζαμαρίες και άλλο με τις τέντες και τα νάϊλον. Πιστεύω ότι αυξανόμενα καθίσματα θα υπάρχουν γιατί μπορείς να έχεις στην άδεια σου κάποιον αριθμό αλλά προκύπτουν ανάγκες και πρέπει να βάλεις. Εκτός αυτού δεν υπάρχουν έλεγχοι”.