ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ… Εν αναμονή των δεσμεύσεων για τους πληγέντες αγρότες

Το θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών του νησιού, και συγκεκριμένα τόσο των ελαιοπαραγωγών από τις δασικές πυρκαγιές, όσο και των σταφιδοπαραγωγών από τις δυσμενείς φετινές καιρικές συνθήκες μονοπώλησαν την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησαν στελέχη του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Αποστόλου επαναβεβαίωσε τα όσα είχε δεσμευθεί κατά την επίσκεψή του στο νησί κυρίως σε ότι αφορά στο σοβαρό ζήτημα της αποζημίωσης των πληγέντων, και τις διαδικασίες που θα τηρηθούν για τις καταστροφές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ όπως εκείνες που προκαλούνται συνεπεία μιας πυρκαγιάς, εναέριας ρίψης θαλασσινού νερού για κατάσβεση κλπ. Βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία καταγραφής των ζημιών, έγκρισης της χρηματοδότησης από την Ευρώπη και κάλυψη της δαπάνης από το κρατικό προϋπολογισμό από τα λεγόμενα ΠΣΕΑ.
Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις που δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα στον ΕΛΓΑ καθόσον η προθεσμία ήταν για 48ωρες μετά την καταστροφή με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αποζημιώσεων.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εμπορία της σταφίδας, αλλά και η αναβάθμιση του σταφιδεργοστασίου για την οποία απαιτούνται να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πιστοποίηση των εγκαταστάσεων για την τυποποίηση ενός προϊόντος με ονομασία προέλευσης.
Αξίζει να αναφερθεί πως καθοριστική ήταν η συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Βουλευτή Ζακύνθου Σταυρου Κοντονή, προκειμένου να οριστεί το ραντεβού με τον κ. Αποστόλου, ο οποίος είχε επισκεφτεί το νησί αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Μαριές και Αναφωνήτρια.

Η επιδότηση
Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους 6.000 περίπου παραγωγούς του νησιού, η προκαταβολή των επιδοτήσεων που δικαιούνται και η οποία αναμένεται να φτάσει στο 70% του συνολικού ποσού σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η εξόφληση θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, η Commission συμφώνησε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να δώσουν προκαταβολές άμεσων ενισχύσεων της τάξης του 70% στους αγρότες τους, τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του 2017. Αυτό αφορά άμεσα και τη Ζάκυνθο αφού μετα τα όσα έχουν καταγραφεί υπέστη σοβαρά προβλήματα και από φωτιές, και από καύσωνες και από πλημμύρες. Η εν λόγω συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, οι οποίες κατανέμονται συνήθως από τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Εντούτοις, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να καταβάλλουν προκαταβολές για τις πληρωμές αυτές από τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, μέχρι το 50% του συνολικού ποσού για τις άμεσες ενισχύσεις και το 75% για τις πληρωμές αγροτικής ανάπτυξης.