Στη Ζάκυνθο ο Γεώργιος Κασιμάτης για τη διασφάλιση της επιχώριας περιουσίας

Για το ζήτημα της επιχώριας περιουσίας και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα βρίσκεται στο νησί, προσκεκλημένος του Δήμου Ζακύνθου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γεώργιος Κασιμάτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον Δήμαρχο, αλλά και στην ενημέρωση που έκανε στην Οικονομική Επιτροπή, ό,τι δεν αποτελεί ιδιωτική περιουσία το δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι το κράτος. Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε πως υπάρχει ο Νόμος για τα Κύθηρα που αφορά την επιχώριο περιουσία τους, τον οποίο είχε συντάξει ο ίδιος, και προβλέπει πως όποιες εκτάσεις δεν είναι ιδιωτικές, περνούν στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Κασιμάτη να αναλάβει, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και στο νησί μας, σημειώνοντας ότι αποτελεί υποχρέωση η διασφάλιση της περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Οικονομική Επιτροπή, ενώ το θέμα θα συζητηθεί απόψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση.

Μόνο στα Κύθηρα
Tο ζήτημα της Επιχωρίου -ή Εγχωρίου- Περιουσίας, του μοναδικού αυτού θεσμού αυτοδιοίκησης των Επτανήσων που σήμερα διατηρείται και λειτουργεί μόνο στα Κύθηρα αποτέλεσε μεταξύ άλλων το αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν στο περιθώριο του θεματικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη νησιωτικότητα οι Δήμαρχοι Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου με τον ομόλογό τους Στράτο Χαραλάκη.
Εκεί η Εγχώριος παραμένει σε πλήρη λειτουργία και μάλιστα με ένα εξαιρετικό νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα κυριαρχικά περιουσιακά δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου τόσο έναντι καταπατήσεων όσο και έναντι των αδηφάγων ορέξεων του ελληνικού δημοσίου, που κανονικά δεν θα έπρεπε να διεκδικεί στα Επτάνησα ούτε έναν κόκκο άμμου! Η Επιτροπή Επιχώριας Περιουσίας Κυθήρων διαχειρίζεται εκτάσεις του νησιού (χορτολιβαδικές, δασικές, βραχονησίδες), ενώ από το 2001 με νέα τροποποίηση περιελήφθησαν στις εκτάσεις διαχείρισής της οι αιγιαλοί και οι παραλίες. Από το 2015 μάλιστα, η Επιτροπή παραχώρησε χώρους σε παραλία του νησιού, με διαφορετικό καθεστώς από αυτό με την οποία τη δημοπρατεί ο Δήμος στο νησί μας αλλά και οι Δήμοι όλης της υπόλοιπης χώρας, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, στηριζόμενοι ακριβώς σε αυτή την ιδιαιτερότητα: Την Επιτροπή της Επιχώριας Περιουσίας.

Επι Ενετοκρατίας
Υπενθυμίζουμε πως η Επιχώριος Περιουσία ιδρύθηκε στην Επτάνησο ήδη από την περίοδο της Ενετοκρατίας αν και λειτουργούσε διαφορετικά από ότι σήμερα στα Κύθηρα, αφού μέσα στους αιώνες υπέστη αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Ο τότε Νομοθέτης, έκανε μία εξαίρεση, διατηρώντας στα Επτάνησα το καθεστώς των Επιχωρίων Περιουσιών, κάτι που σημαίνει πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικήσει περιουσία στα Ιόνια Νησιά, εάν δεν διαθέτει τους απαραίτητους νόμιμους τίτλους κτήσης, δηλαδή συμβόλαιο. Ωστόσο η ουσία ήταν και παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή τα Επτάνησα είχαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μόνα τους και χωρίς καμία άνωθεν εντολή τη δική τους περιουσία, όπως τα δάση, τις παραλίες, τους δρόμους, τις πλατείες, τους αιγιαλούς, τα Κάστρα και τα σπήλαιά τους.