ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ | ΤΟ “LIFE WILL SMILE” ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ

Ρεπορτάζ: Νατασα Πατρινού

Παγκόσμια πρεμιέρα από το νησί μας πραγματοποίησε μετά από πολλούς μήνες αναμονής μέχρι να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η παραγωγή που παρουσιάζει την πρωτοφανή αυτή υπόθεση μέσα από τη μαρτυρία του εβραϊκής καταγωγής ζακυνθινού επιζήσαντα των γεγονότων, Χαΐμ Κωσταντίνη ξεκίνησε την πορεία της από τη Ζάκυνθο για να συνεχίσει την παγκόσμια προβολή της, ως το “Νησί των Δικαίων”, σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Η πρεμιέρα επιλέχθηκε να γίνει -πού αλλού;- στη Ζάκυνθο ώστε να τιμηθεί το φιλόξενο νησί, που γέννησε αυτή την ηρωική ιστορία του χτες και να ευχαριστήσουν όσους σήμερα ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να αποδοθεί κινηματογραφικά.
Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ που τελικά θα έχει τον τίτλο “Life will Smile”, ήταν αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε, ως ιδέα, πριν από αρκετά χρόνια, κράτησε αρκετούς μήνες και τελικά έκανε τους Ζακυνθινούς να ξαναθυμηθούν ή να γνωρίσουν εξ αρχής, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της σύγχρονης εποχής του νησιού.
Οι συντελεστές, ντόπιοι και ξένοι, δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους. Παρά την κούραση και τις πολλές δυσκολίες που αναπόφευκτα συναντά κανείς στην υλοποίηση μίας τέτοιας προσπάθειας, η έκβαση ήταν αίσια, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πάνω από τις προσδοκίες τους και όλοι κάνουν λόγο για μία άψογη συνεργασία.
Το όφελος από αυτή την ξεχωριστή προβολή του νησιού είναι μεγάλο. Το ντοκιμαντέρ προβάλλει διεθνώς τη Ζάκυνθο όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της αλλά και για την ομορφιά των ανθρώπων της.

Συγκίνηση και ικανοποίηση
Κάτι παραπάνω από συγκινητική θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την προβολή του ντοκιμαντέρ “LIFE WILL SMILE”. Με κεντρικό και επίτιμο προσκεκλημένο τον ίδιο τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, κ. Κωνσταντίνη και την οικογένεια του, που έφτασαν στο νησί ειδικά για αυτό το σκοπό, τις αρχές, και τους συντελεστές η προβολή έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο κινηματογράφο Φώσκολο ενώ ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο. Την επομένη, ακολούθησε μία επιπλέον προβολή, αποκλειστικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ καθόσον απαράβατος όρος είναι η ταινία να μην έχει προβληθεί στο κοινό πριν πάει στα διεθνή φεστιβάλ Κινηματογράφου με την ευχή… η ιστορία του χαμογελαστού παιδιού – του Χαίμ Κωνσταντίνη- να αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης για όλους.
“Ζω στο εξωτερικό περίπου είκοσι χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά άσχημα πράγματα για την Ελλάδα. Έχουμε κάνει λάθη αλλά να πρέπει να θυμόμαστε. Να μην μιλάμε μόνο για τον Αριστοτέλη τον Πλάτωνα και την Αρχαία Ελλάδα . Στον 20 αιώνα που όλη η Ευρώπη είχε γονατίσει σε ένα μικρό νησάκι στην Ελλάδα έγινε κάτι που δεν έγινε πουθενά αλλού στον κόσμο. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό” δήλωσε ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Στάθης Πριόβολος.

Γυρίσματα στη Ζάκυνθο
Τα περισσότερα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ έγιναν στη Ζάκυνθο με τη συμμετοχή αρκετών συμπολίτών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Συμμετείχαν 49 Ζακυνθινοί που άφησαν στη μέση τις δουλειές ή το σχολείο τους, καθώς πολλοί ήταν οι μικροί πρωταγωνιστές, και έτρεχαν με καλή διάθεση στο γύρισμα.
Η συνεργασία με τους ντόπιους ήταν άριστη, όπως τόνισε ο κ. Πριόβολος, καθώς παρά την κούραση και τις πολλές δυσκολίες ,που αναπόφευκτα συναντά κανείς στην υλοποίηση μίας τέτοιας προσπάθειας, η έκβαση ήταν αίσια.
Πολλοί μάλιστα μπόρεσαν με την συμμετοχή τους σε αυτή την παραγωγή να θυμηθούν ή ακόμη και να γνωρίσουν από την αρχή την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία για τη σύγχρονη εποχή του νησιού.

Μια ιστορία άγνωστη και στους Ζακυνθινούς
Όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες δεν είναι γνωστά στους περισσότερους Έλληνες. Ακόμη και πολλοί Ζακυνθινοί δεν τα γνωρίζουν και τα μαθαίνουν μέσα από τις περιγραφές του ντοκιμαντέρ. Γυρίζουμε πίσω στο 1943. Αποστολή των Γερμανών ήταν να συγκεντρώσουν όλα τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου. Ο φρούραρχος Πάουλ Μπέρεντς κάλεσε στο γραφείο του τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και τους ζήτησε να φτιάξουν μια λίστα με τα ονόματα και τα περιουσιακά στοιχεία όλων των Εβραίων που ζούσαν στο νησί. Ο χρόνος που είχαν οι δύο άνδρες ήταν μόλις 24 ώρες. Αφού ειδοποίησαν τους Εβραίους να κρυφτούν στα σπίτια των Χριστιανών, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Λουκάς Καρρέρ επέστεψαν στον Μπέρεντς με ένα φάκελο. Στο χαρτί όμως που περιείχε ήταν γραμμένα μόνο δύο ονόματα: τα δικά τους.
Στους μήνες που ακολούθησαν μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, κανείς από τους 35.000 Ζακυνθινούς δεν βρέθηκε να μιλήσει, να προδώσει το παραμικρό.. και κάπως έτσι η Ζάκυνθος έγινε ο μοναδικός τόπος σε όλη την Ευρώπη όπου ούτε ένας από τους Εβραίους κατοίκους δεν στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

“Το τραγούδι της ζωής”
Η ιστορία έφτασε στα αυτιά του παραγωγού τυχαία. Ο ίδιος δεν μπόρεσε να πιστέψει ότι είναι αληθινή. Αρχικά έκανε έρευνα στα ιστορικά γεγονότα, είδε την ταινία – ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Τώνη Λυκουρέση “Το τραγούδι της ζωής” που παρουσιάζει την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, και μαγεύτηκε.
“Έχουμε κάνει μεγάλη έρευνα τα τελευταία 4,5 χρόνια για το ντοκιμαντέρ και βάλαμε σε αυτό τα αντικειμενικά γεγονότα. Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει γιατί ο φρούραρχος Πάουλ Μπέρεντς δεν έκανε κάτι περισσότερο και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας. Εμένα με νοιάζει το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη χάθηκαν 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Πολωνία χάθηκε το 90% των Εβραίων και στην Ελλάδα το 77%. Στην Ζάκυνθο όμως δεν πέθανε κανείς. Εμένα στόχος μου είναι να ακουστεί αυτή η ιστορία” δήλωσε ο κ. Πριόβολος.

Μεγάλη η ευθύνη
Η θετική αυτή παρουσίαση βεβαία προσδίδει, όπως επεσήμανε και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, μεγάλη ευθύνη στους Ζακυνθινούς, καθόσον “Ο ξένος που θα έρθει θα έχει στο μυαλό του ότι στην Ζάκυνθο – το νησί των δικαίων – θα γνωρίσει ανθρώπους που, θα του δείξουν αγάπη και δεν θα τον κρίνουν όπως οι Ζακυνθινοί του 1943. Για μένα αν γίνει η ταινία μεγάλου μήκους θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από ότι η ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλη» για την Κεφαλονιά. Γιατί αυτή η ιστορία είναι για την Ζάκυνθο και τους Ζακυνθινούς. Εγώ το έκανα γιατί έψαχνα χρόνια να βρω μια καλή ιστορία , πιστεύω ότι θα κάνει καλό στο νησί αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι έχει μια μεγάλη ευθύνη”.

Σχεδιάζοντας ..το μέλλον
Στόχος των συντελεστών του ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία των 275 Εβραίων που σώθηκαν στην Ζάκυνθο να αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης. Το “Life will smile” θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο ένα στα σκαριά βρίσκεται και μια μεγάλου μήκους ταινία με ηθοποιούς από το Hollywood και επικρατέστερο όνομα το “ZANTE”.