ΔΩΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | Σπάνιες έγχρωμες φωτογραφίες από τους σεισμούς του 1953 (φωτο)

Μνήμες μοναδικές και ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όσων έζησαν τη φρίκη των σεισμών του Αυγούστου του 1953 που έπληξαν το νησί μας, καθώς και τη γειτονική Κεφαλονιά, και άφησαν βαθιά χαραγμένο το σημάδι τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό “ξύπνησαν” κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.
Η αίθουσά της αποδείχθηκε πάρα πολύ μικρή για όλους όσοι θέλησαν να είναι παρόντες σε ένα γεγονός που αποτελεί σημαντική συμβολή στην ιστορία του νησιού. Μία τέτοια σημαντική στιγμή αποτέλεσε η παράδοση στην κατοχή της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης του νησιού ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντα των ημερών εκείνων.
Πρόκειται για την ευγενική δωρεά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ ΙΙΙ τριάντα μοναδικών έγχρωμων φωτογραφιών από το σεισμό του 1953. Φωτογραφίες οι οποίες προβάλλονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε κοινό μετά τη λήψη τους από τον ίδιο όταν βρέθηκε στη Ζάκυνθο δυο ημέρες μετά τους σεισμούς υπηρετώντας στον Αμερικανικό στόλο που ήρθε να συνδράμει και ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους πολίτες.
Ο ίδιος, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει “οι πολίτες της Ζακύνθου μπορούν να δουν πάλι αυτό που είδαμε τότε, διατηρώντας τις αναμνήσεις. Μέσω αυτών θέλω να τιμήσω αυτούς που χάθηκαν, την αντοχή των γενναίων ανθρώπων που επέζησαν και τη σκληρή δουλειά αυτών που έχουν ξαναχτίσει το νησί”.

Τις φωτογραφίες παρέδωσε μέσα σε ειδική κασετίνα ο εκπρόσωπός του κ. Χαγκντογκ, ο οποίος εξιστόρησε οτιδήποτε είχε σχέση με το γεγονός και την πορεία του Μπέικερ, ενώ στο τέλος ανέγνωσε και μια Επιστολή του με την οποία ανέφερε την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφει για το νησί και τους κατοίκους του.
Ο κ. Χαγκντογκ ήταν από τους ανθρώπους που βρέθηκαν πολύ κοντά στον Τζέιμς Μπέικερ. Από την πρώτη στιγμή του είχε μιλήσει για αυτό το σπάνιο υλικό το οποίο ο ίδιος τράβηξε με φιλμ σε μηχανή που του είχε δωρίσει η αρραβωνιαστικιά του και που όλα αυτά τα χρόνια φύλαγε ως επτασφράγιστο μυστικό. Μάλιστα είχε ζητήσει από τον κ. Χαγκντογκ να τις φέρει ο ίδιος και να τις παραδώσει στη Βιβλιοθήκη ώστε να γίνουν κτήμα κάθε πολίτη με ρήτρα να μην χρησιμοποιηθούν με σκοπό την απόκτηση κέρδους ή άλλου συναφούς σκοπού. Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να το αποφασίσει και πλέον βρίσκονται στο νησί όπου σύντομα σε ανάλογη εκδήλωση θα προβληθούν και παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό.
Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από βιωματική αφήγηση των γεγονότων του σεισμού, από το κ. Νίκο Παπαδάτο με διερμηνεία από την Ασπα Λιβέρη, ενώ το μουσικό μέρος λάμπρυναν με αρέκιες και καντάδες οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”.