ΖΑΚΥΝΘΟΣ | ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ “LIFE WILL SMILE” | Η μοναδική ιστορία των 275 Εβραίων του νησιού (φωτο)

Παγκόσμια πρεμιέρα από το νησί μας πραγματοποίησε μετά από πολλούς μήνες αναμονής μέχρι να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, το ντοκιμαντέρ σχετικά με τη διάσωση των 275 Εβραίων της Ζακύνθου στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η παραγωγή που παρουσιάζει την πρωτοφανή αυτή υπόθεση μέσα από τη μαρτυρία του εβραϊκής καταγωγής ζακυνθινού επιζήσαντα των γεγονότων, Χαΐμ Κωσταντίνη ξεκίνησε την πορεία της από τη Ζάκυνθο για να συνεχίσει την παγκόσμια προβολή της, ως το “Νησί των Δικαίων”, σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
Η πρεμιέρα επιλέχθηκε να γίνει -πού αλλού;- στη Ζάκυνθο ώστε να τιμηθεί το φιλόξενο νησί, που γέννησε αυτή την ηρωική ιστορία του χτες και να ευχαριστήσουν όσους σήμερα ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να αποδοθεί κινηματογραφικά.
Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ που τελικά θα έχει τον τίτλο “Life will Smile”, ήταν αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε, ως ιδέα, πριν από αρκετά χρόνια, κράτησε αρκετούς μήνες και τελικά έκανε τους Ζακυνθινούς να ξαναθυμηθούν ή να γνωρίσουν εξ αρχής, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της σύγχρονης εποχής του νησιού.

Κάτι παραπάνω από συγκινητική θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την προβολή του ντοκιμαντέρ “LIFE WILL SMILE”. Με κεντρικό και επίτιμο προσκεκλημένο τον ίδιο τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, κ. Κωνσταντίνη και την οικογένεια του, που έφτασαν στο νησί ειδικά για αυτό το σκοπό, τις αρχές, και τους συντελεστές η προβολή έγινε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο κινηματογράφο Φώσκολο ενώ ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο. Την επομένη, ακολούθησε μία επιπλέον προβολή, αποκλειστικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ καθόσον απαράβατος όρος είναι η ταινία να μην έχει προβληθεί στο κοινό πριν πάει στα διεθνή φεστιβάλ Κινηματογράφου με την ευχή… η ιστορία του χαμογελαστού παιδιού – του Χαίμ Κωνσταντίνη- να αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης για όλους.

Τα περισσότερα γυρίσματα του Ντοκιμαντέρ έγιναν στη Ζάκυνθο με τη συμμετοχή αρκετών συμπολίτών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Συμμετείχαν 49 Ζακυνθινοί που άφησαν στη μέση τις δουλειές ή το σχολείο τους, καθώς πολλοί ήταν οι μικροί πρωταγωνιστές, και έτρεχαν με καλή διάθεση στο γύρισμα. Πολλοί μάλιστα μπόρεσαν με την συμμετοχή τους σε αυτή την παραγωγή να θυμηθούν ή ακόμη και να γνωρίσουν από την αρχή την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία για τη σύγχρονη εποχή του νησιού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΡΙΟ 9/10/2017 ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ