Ανακοίνωση του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου (Μέρος Β΄)

Συνεχίζουμε σήμερα τη μακροσκελή δημοσίευση του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, Νίκου Ποταμίτη, ως απάνρηση στο συνάδελφό του ιατρό Στ. Κασσιμάτη. Η επιστολή του κ. Ποταμίτη αναφέρει:
«Ολόκληρη η ιατρική και μη Ιατρική κοινότητα του Νοσοκομείου για πάνω από έξη χρόνια, με αγώνες τους στο δρόμο, στήριξαν την έγκαιρη μεταφορά στο νέο νοσοκομείο και διεκδίκησαν με τρόπο σκληρά αντιπολιτευτικό, όχι μόνο την στήριξη του νέου Νοσοκομείου αλλά και την ίδια την αποδόμηση και πτώση των μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι που το σημερινό κυβερνών κόμμα να πάρει την εξουσία. Τότε τους νοσοκομειακούς μας έλεγαν Συριζαίους! Μερικούς ίσως δικαίως.
Και ξαφνικά όλα άλλαξαν! Ο Σύριζα πήρε την κυβέρνηση.
Οι ‘αγωνιστές’ Νοσοκομειακοί απέναντι στα μνημόνια έγιναν ‘υπονομευτές’ της μεγάλης ‘αριστερής ιδέας με το παράλληλο πρόγραμμα’. Οι χτεσινοί ‘ακτιβιστές’ του δρόμου, των συλλαλητηρίων, των ημερίδων, των συνεντεύξεων τύπου και των αυτοκινητοπομπών για καλύτερο Νοσοκομείο έγιναν ‘σαμποτέρ’ των χειρουργείων, του Νοσοκομείου γενικά και του ΕΣΥ
Τα μνημόνια έγιναν ‘υποχρεωτικά’ και επεκτάσιμα, η τρόικα έγινε ‘θεσμοί’, η φτώχεια έγινε ‘προγράμματα σίτισης, συντάξεις και μισθοί πείνας με επιδόματα ξεφτίλας’, ο ΕΝΦΙΑ έγινε ενιαίος φόρος, η ανάπτυξη έγινε ξεπούλημα τύπου Fraport και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και τα «πλεονάσματα» δηλαδή η φτωχοποίηση, η δυστυχία και η κατάρρευση του ΕΣΥ (βλέπε ΕΣΑΝ Α.Ε.) και όλων των άλλων δομών κοινωνικής πρόνοιας είναι υπογεγραμμένα πια για τα επόμενα 40 χρόνια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ… όχι από τους άλλους.
Μας κατηγόρησαν (τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο) ότι υπονομεύουμε το ‘μεγάλο Αριστερό όραμα’. Όμως οι διορισμοί Ιατρικού και νοσηλευτικού – παραϊατρικού προσωπικού γίνονται, από τριετίας τώρα, μόνο με το σταγονόμετρο και μόνο για να παραταθεί ( όχι να αποφευχθεί) η τελική κατάρρευση του ΕΣΥ, που δεν χρηματοδοτείται πια παρά μόνο με το 40 % του ποσού που δαπανιούνταν για αυτό το 2008. Ακριβώς όπως το απαίτησαν οι ‘δανειστές’ δηλαδή! Ερήμωσαν τα νοσοκομεία από γιατρούς, κυρίως νέους που ‘δραπέτευσαν’ στο 50% του αριθμού τους -εσπευσμένα- στο εξωτερικό και όσοι μένουν ζουν και εργάζονται σε απόλυτη εξαθλίωση, αφού σε μια εξαετία οι μισθοί τους μειώθηκαν στο 60% και τα χρήματα για εφημερίες στο 30% (3.5 Ευρώ την ώρα).
Το αποτέλεσμα ήταν σε σημαντικά τμήματα και κρίσιμες ειδικότητες (και στο νοσοκομείο Ζακύνθου), οι γιατροί να κάνουν πια μόνο εφημερίες ετοιμότητας (να μην βρίσκονται δηλαδή εντός του νοσοκομείου όταν εφημερεύουν αλλά να έρχονται μετά από κλήση) για να μειωθεί το δαπανώμενο κόστος, αλλά και μεγάλης ηλικίας γιατροί να παραμένουν σε 24ωρη βάση στα επείγοντα ιατρεία των νοσοκομείων, λόγω έλλειψης βοηθών και ειδικευομένων […]. Η σημερινή κυβέρνηση των ‘απατημένων ονείρων’ και της ‘ναυαγισμένης αριστεροσύνης’ έρχεται και νομιμοποιεί στα Νοσοκομεία την εργασία γιατρών με μπλοκάκι (ο παραπάνω συγγραφέας στο facebook γνωρίζει πολύ καλά το συγκεκριμένο νέο φρούτο) αλλά και προωθεί τη λειτουργία των κλινικών ουσιαστικά σε κυκλικό ωράριο, ώστε και πρόστιμα να μην πληρώνει στην Ευρώπη για την υπερεργασία των γιατρών αλλά και λεφτά για εφημερίες να μην ξοδεύει (αφού ‘ελευθερώνει’ τους εργαζόμενους γιατρούς από την πρωινή βάρδια για να τους χρησιμοποιήσει το βράδυ) αποδυναμώνοντας όμως έτσι την πρωινή λειτουργία των κλινικών, μειώνοντας τη δυνατότητα λήψης αδειών και προωθώντας απροκάλυπτα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας για όποιον όμως έχει να πληρώσει.
Παράλληλα αντικαθιστά την διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΙΚΑ – ΠΕΔΥ) , με ελάχιστων ειδικοτήτων γιατρούς διετίας(ΤΟΜΥ) , που θα πληρώνονται ……από την Ευρώπη !!!! .
Και εδώ ΕΣΠΑ δηλαδή , με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ποσά και το χρόνο αποπληρωμής τους στους εργαζομένους.
Αυτά τα ΟΜΟΡΦΑ συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας στις μέρες μας.
Τα κακό όμως δεν σταματά εδώ.
Ακριβώς επειδή δεν τους βγαίνει τίποτα από το περίτεχνα διακοσμημένο με «αριστεροσύνη» ( τρίζουν τα κόκαλα χιλιάδων αγωνιστών ) αφήγημά τους και καμία τους υπόσχεση δεν πραγματοποιείται ουσιαστικά, μέσα σε ένα περιβάλλον που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, το μόνο που τους έμεινε είναι οι « μαγκιές», οι «λεονταρισμοί» και η «επίδειξη» αυθαίρετης ισχύος. Σαν να ζήλεψαν από τους προκατόχους τους και να θέλουν και αυτοί να γίνουν …..ακόμα χειρότεροι !!!.
Στους συμπολίτες τους όμως και όχι στους διάφορους «Μαρινάκηδες» , « Eldorando» ή «Νταινσεμπλουμ» ενός Eurogroupφαντάσματος .
Τους τελευταίους μήνες , ειδικότερα μέσα από την κρίση που περάσαμε σαν νοσοκομείο, αναδείχτηκε στην τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία ένα νέο φαινόμενο.
Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού κάποιοι, στελέχη του κυβερνόντος κόμματος η άλλοι όψιμοι «φίλοι» που είδαν φώς και μπήκαν , επιδίδονται συστηματικά σε τοποθετήσεις, κριτικές που συχνά φτάνουν να γίνονται λάσπη και μάλιστα στον ανεμιστήρα του διαδικτύου, ψεύδη ασύστολα και συκοφαντία προσώπων , επιστημονικών η συνδικαλιστικών οργάνων που θυμίζουν άλλες … «μαύρες» εποχές.
Το παραπάνω «χόμπι» το ασκούν βέβαια έξω από εργασιακές συλλογικότητες , συνδικαλιστικά η Επιστημονικά όργανα, έξω από την μάχιμη πραγματικότητα που μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με τη λιτότητα και την αδικία.
Πρόκειται για «χόμπι» που το ασκούν στα σίγουρα….. μέσα στην ασφάλεια του καναπέ τους και της τρέχουσας κυβερνητικής εξουσίας, εγκλωβισμένοι μέσα στην « ελευθερία» του ηλεκτρονικού τους μικρόκοσμου και αποχαυνωμένοι μέσα στο συννεφάκι της «ψευδούς τους συνείδησης» .
Ας είναι όμως!
Καταλαβαίνω ότι στους κύκλους της εξουσίας ποτέ δεν άρεσαν οι αποφάσεις συλλογικοτήτων. Όμως η μανία τους να απαξιώνουν ακόμα και συνδικαλιστικά όργανα δεν έχει όρια. Φαίνεται ότι αναγνωρίζουν ότι δεν τα χρειάζονται πια .
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Όμως η Ιστορία δεν πέθανε. Ο Φουκουγιάμα δεν δικαιώνεται !!
Η κοινωνία δεν μίλησε ακόμα.
Απλά κάτι πήγε να ψελλίσει , με το «ΟΧΙ», και κάποιοι της έκλεισαν βιαστικά το στόμα.
Σαν να ήξεραν τι θα πει ….
Σαν να φοβόντουσαν τι θα πει …..
Σαν να μην έπρεπε να το πει !!!
Το λόγο πια τον έχουν οι πράξεις.