ΣΠΑΝΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ | Μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες από το σεισμό του 1953

Οι σεισμοί που έπληξαν το νησί μας, καθώς και τη γειτονική Κεφαλονιά, τον Αύγουστο του 1953, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ζακύνθου και θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στη μνήμη όσων έζησαν τη φρίκη εκείνων των ημερών.
Καθετί που αφορά το γεγονός εκείνο, αποτελεί σημαντική συμβολή στην ιστορία του νησιού.
Μία τέτοια σημαντική στιγμή που στην κατοχή του νησιού θα περιέλθουν ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντα των ημερών εκείνων, είναι η ευγενής δωρεά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ ΙΙΙ. Πρόκειται για την προβολή και παρουσίαση των μοναδικών έγχρωμων φωτογραφιών από το σεισμό του 1953. Όπως ο ίδιος λέει, «οι πολίτες της Ζακύνθου μπορούν να δουν πάλι αυτό που είδαμε τότε, διατηρώντας τις αναμνήσεις. Μέσω αυτών θέλω να τιμήσω αυτούς που χάθηκαν, την αντοχή των γενναίων ανθρώπων που επέζησαν και τη σκληρή δουλειά αυτών που έχουν ξαναχτίσει το νησί».
Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από βιωματική αφήγηση των γεγονότων του σεισμού, από το Νίκο Παπαδάτο με διερμηνεία από την Ασπα Λιβέρη. Θα συμμετέχουν επίσης και οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».
Η παράδοση και παρουσίαση του σπάνιου αυτού υλικού θα γίνει στον 1ο όροφο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, στην πλατεία Σολωμού, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί.