ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ | Μελέτη αποδεικνύει τη ζημιά από το Τέλος Διανυκτέρευσης

Σφοδρές αναμένεται ότι θα είναι οι αντιδράσεις του ξενοδοχειακού κόσμου στο ενδεχόμενο της επιβολής του Τέλους Διανυκτέρευσης στα Ξενοδοχεία, αφού όλα δείχνουν πως από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο φόρος αυτός θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον βαρύ φοροδοτικό φορτίο του κλάδου.
Το θέμα απασχολεί ασφαλώς τα θεσμικά όργανα του τουρισμού όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη και ανέλυσε να νέα δεδομένα. Μιλώντας με την Οικονομική Επόπτρια του ΞΕΕ και πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως το Τέλος στην ουσία στρέφεται τόσο κατά του κλάδου όσο και κατά των ίδιων των τουριστών που καλούνται να το πληρώσουν από την τσέπη τους. «Η υψηλή φορολογία στον τουρισμό καθιστά την Ελλάδα ήδη μη ανταγωνιστική σε τουριστικό επίπεδο», λέει χαρακτηριστικά η κα Τετράδη. «Πόσω δε μάλλον όταν έχουμε έναν καινούριο φόρο τον οποίο ο πελάτης πληρώνει απευθείας, αφού δεν μπορεί να απορροφηθεί σε καμία τιμή συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε τιμή αγοράζει το πακέτο του, είτε μέσω booking είτε μέσω tour operator, είτε απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ξενοδοχείου του, θα πρέπει να υπολογίσει και αυτή του φόρου, την οποία διαπιστώνει όταν καταφθάσει στο κατάλυμά του, ξαφνικά και απρόσμενα», εξηγεί.
Για παράδειγμα, σε ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων το κόστος είναι 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία 4 αστέρων είναι 3 ευρώ κ.ο.κ. Είναι μία ημερήσια επιβάρυνση διόλου χαμηλή για την Ελλάδα. Ανάλογα Τέλη Διανυκτέρευσης επιβάλλονται σε καταλύματα πολλών ακόμη χωρών αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τόσο υψηλά ποσά –το ποσό συνήθως είναι 0,50 – 1,00 ευρώ την ημέρα, ανεξαρτήτως κατηγορίας καταλύματος.
Όπως επισημαίνει η κα Τετράδη, θα υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από την επιβολή του φόρου αυτού. Πιο συγκεκριμένα, καθώς η επιβολή του έχει ήδη δημοσιοποιηθεί παντού, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάσουν περιστατικά πελατών που, φτάνοντας στο check in και διαπιστώνοντας την έξτρα δαπάνη, θα αποφασίσουν, όταν μπορούν, να ακυρώνουν την κράτηση επιτόπου ή να μην πληρώσουν καν το ποσό. «Με άλλα λόγια θα ξεκινά ο πελάτης την παραμονή του έχοντας ήδη ένα μεγάλο παράπονο!», λέει στην ΗΜΕΡΑ η κα Τετράδη.
Κάποιοι επιχειρηματίες ίσως αρνηθούν να παραχωρήσουν ακόμη και κρατημένα δωμάτια αν δεν καταβληθεί το Τέλος και γενικώς αναμένεται να δημιουργηθούν εντάσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει δια της αρμόδιας υπουργού πως τα αποτελέσματα από την επιβολή του φόρου θα φανούν στο τέλος τους 2018. Ωστόσο, στελέχη του τουριστικού κόσμου εκτιμούν πως τα έσοδα που εκτιμώνται να εισπραχθούν από το Τέλος φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, η ζημία όμως από ακυρώσεις και σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας της χώρας θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες και σοβαρότερες.
Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί για ν διαπιστωθούν οι τρόποι εφαρμογής του μέτρου, ωστόσο την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου το ΞΕΕ παρουσιάζει «μία πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις της επιβολή του Τέλους και τα στοιχεία θα δοθούν τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων γιατί κρίνουμε ότι τα στοιχεία που περιέχει είναι εξαιρετικά σημαντικά», καταλήγει η κα Τετράδη.

φωτο: Study-365