ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | Αυξημένες οι αφίξεις από Κυλλήνη και Ιταλία

Ελαφρώς αυξημένη καταγράφεται η κίνηση προς το Λιμένα της Ζακύνθου για το φετινό Σεπτέμβριο, τόσο για το επιβατικό κοινό από την Κυλλήνη όσο και από τα ιταλικά λιμάνια του Μπάρι και του Μπρίντιζι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, το φετινό Σεπτέμβριο έφτασαν στο νησί μας μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης 49.726 επιβάτες, σε σχέση με τους 44.203 που έφτασα στο λιμάνι τον αντίστοιχο μήνα το 2016. Αντίστοιχα αποβιβάστηκαν 9.935 Ι.Χ. επιβατικά οχήματα, 485 λεωφορεία, 2.553 φορτηγά με προμήθειες και 455 δίκυκλα.
Το Σεπτέμβριο του 2016 έφτασαν στο λιμάνι 8.652 Ι.Χ. επιβατικά οχήματα, 472 λεωφορεία, 2.206 φορτηγά οχήματα και 420 δίκυκλα.
Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, στο λιμάνι του νησιού έφθασαν 437.149 επιβάτες, 94.062 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 3.858 λεωφορεία, 20.189 φορτηγά οχήματα και 3.937 δίκυκλα.
Η κίνηση καταγράφεται ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αποτέλεσμα της γενικότερης αυξητικής τάσης τις τουριστικές αφίξεις ήδη από την αρχή της φετινής τουριστικής σεζόν. Ανάλογα αυξημένη ήταν άλλωστε και η κίνηση στον Αερολιμένα Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός», τόσο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της τουριστικής σεζόν όσο και μεμονωμένα του Σεπτεμβρίου.

Αυξημένη και η κίνηση από την Ιταλία
Ικανοποιητική καταγράφηκε και η κίνηση στα φέριμποτ από τη γειτονική Ιταλία, τα οποία δένουν όπως είναι γνωστό στον προβλήτα του Αγίου Νικολάου.
Οι αφίξεις έγιναν τόσο από το Μπάρι όσο και από το Μπρίντιζι και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, και εδώ οι αφίξεις σημείωσαν ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα –όπως είναι γνωστό οι αφίξεις από την Ιταλία γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια των μηνών Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, από το Λιμάνι του Μπάρι καταγράφηκαν τον Ιούλιο 437 αφίξεις επιβατών, 47 Ι.Χ. επιβατικών, 2 μοτοσικλετών και 4 τροχόσπιτων. Τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 1660 επιβάτες και 91 οχήματα, ενώ το Σεπτέμβριο έφθασαν στο νησί 5 επιβάτες και 2 Ι.Χ. Ο συνολικός αριθμός αφίξεων από το Μπάρι φέτος ήταν δηλαδή 2.102 επιβάτες, 387 Ι.Χ. αυτοκίνητα, 2 μοτοσικλέτες και 4 τροχόσπιτα.
Ανάλογη ήταν και η κίνηση από το λιμάνι του Μπρίντιζι. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο κατέφθασαν από το ιταλικό λιμάνι 646 επιβάτες, 119 Ι.Χ. οχήματα και 1 μοτοσικλέτα. Τον Αύγουστο οι αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά, με 1.608 επιβάτες και 225 Ι.Χ. επιβατικά οχήματα ενώ το Σεπτέμβριο έφθασαν μόλις 2 επιβάτες με 1 Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Παραδοσιακή αγορά
Το φετινό καλοκαίρι η γραμμή εξυπηρετήθηκε εκ νέου από την Ventouris Lines. Τα δρομολόγια ξεκίνησαν στα μέσα του Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Σεπτέμβρη, την περίοδο δηλαδή που επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι Ιταλοί τουρίστες. Τα δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν εναλλάξ από δύο πλοία της εταιρείας σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές όπου τα δρομολόγια στη γραμμή εξυπηρετούσαν τρία πλοία διαφορετικών εταιρειών. Όπως και να έχει πρόκειται για μια αγορά που τα τελευταία χρόνια ενισχύει το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Από το 2007, κάθε Ιούλιο καταφθάνουν στη Ζάκυνθο περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες από τη γείτονα χώρα μέσω των απευθείας δρομολογίων, συμπληρώνοντας βέβαια τον αριθμό Ιταλών επισκεπτών που έρχονται από την Κυλλήνη, με τα πλοία της γραμμής. Φέτος ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κατά κανόνα τους μήνες αιχμής, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, οπότε και είναι οι μήνες διακοπών και για τους Ιταλούς κατά κύριο λόγο από τουρίστες νεαρής ηλικίας που επιλέγουν για τη διαμονή τους δημοφιλής περιοχές του νησιού όπως είναι ο Λαγανάς και το Τσιλιβι. Να σημειωθεί πάντως, πως το μεγαλύτερο κύμα ταξιδιωτών από την Ιταλία προς το νησί μας με το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο είχε καταγραφεί το 2011, οπότε και έφτασαν πάνω από 6.000 επιβάτες.