ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ | Τιμήθηκε με πανιονιο ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα

Με κάθε επιτυχία εορτάστηκε και φέτος η Επέτειος του ιστορικού γεγονότος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου από το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο με ένα πλήθος από εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων η 2η Συνάντηση Φιλαρμονικών του Ιονίου.
Ως γνωστό, η Ζάκυνθος ευρισκόμενη υπό των Βενετών, δύο μήνες πριν τη Ναυμαχία, είχε κατορθώσει, μετά από σθεναρή αντίσταση, να αποκρούσει ηρωικά την πολιορκία των Τούρκων που είχαν επιχειρήσει στο Κάστρο, με αποτέλεσμα να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν από το νησί.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παράκληση και προσκύνημα στον Πολιούχο Αγ. Διονύσιο, ενώ ακολούθησε πανηγυρική παρέλαση Φιλαρμονικών και Πολιτιστικών Συλλόγων στους δρόμους της πόλης. Λίγο αργότερα στη Στήλη των Ναυμάχων έγινε το προσκλητήριο των ζακυνθινών Ναυμάχων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους αρχιμουσικούς των Φιλαρμονικών. Την ίδια στιγμή έγινε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, έξω από το μώλο του Αγίου Νικολάου, εκεί δηλαδή όπου αποβιβάστηκαν οι νικητές που συμμετείχαν στην ιστορικής σημασίας ναυμαχία. Αμέσως μετά σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλωσορίστηκαν οι αντιπροσωπείες.

Επίσημοι και μπάντες στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Λόφο του Στράνη και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Εθνικού Ποιητή, Διονυσίου Σολωμού ενώ έγινε εκ νέου ανάκρουση του Εθνικού Υμνου. Η σειρά πρωινών εκδηλώσεων έληξε με επίσκεψη στο “Μιλάνειο” Ναυτικό Μουσείο, στο Τσιλιβή. Οι εορτασμοί της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν το βράδυ, με αναφορά στο γεγονός από τον Φιλόλογο – Ιστορικό Γ. Γαστεράτο και ακολούθησε συναυλία των Επτανησιακών Φιλαρμονικών.
Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την επομένη με επιμνημόσυνη δέηση, στο γραφικό εκκλησάκι “Τρεις Μάρτυρες”, στο Ακρωτήρι, σημείο από το οποίο μπορεί κανείς να αντικρίσει τη θαλάσσια περιοχή όπου διαδραματίστηκε το ιστορικό γεγονός. Η εικόνα αυτή είχε μεταφερθεί από το Κάστρο στην ακτή του Ακρωτηριού, στη διάρκεια της ναυμαχίας, για τη θετική της έκβαση. Σήμερα πλέον η δέηση γίνεται σε εξαίρετο πιστό αντίγραφο έχει φιλοτεχνήσει ο Αντώνης Μιλάνος, το 2007. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα “ΕΠΙΝΙΚΙΑ”, ένα θαλάσσιο δρώμενο με πλωτά, πυρσούς, κανονιοβολισμούς ,τύμπανα, σάλπιγγες χωρικούς, αστούς, ευγενείς, Φιλαρμονικές και νικητές.