ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ SAGUNTO | Ένας σύνδεσμος που κρατά ζωντανό ένα ιστορικό ταξίδι

Πέντε χρόνια μετά την αρχική αδελφοποίηση του Δήμου Ζακύνθου με το Sagunto της Ισπανίας, θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας, αυριο 3 Οκτωβρίου 2017, το δεύτερο μέρος της με τις σχετικές προετοιμασίες να βρίσκονται στις τελευταίες λεπτομέρειες.
Για το σκοπό αυτό, στη Ζάκυνθο θα ταξιδέψει πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Sagunto για να παρευρεθεί στην τελετή που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο.
Όταν οι πρώτοι άποικοι κινήθηκαν προς τα δυτικά κι έφτασαν μέχρι τις Ισπανικές ακτές, δεν μπορούσαν βέβαια να φανταστούν ότι σχεδόν 3.000 χρόνια μετά, θα είχε δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος που θα κρατούσε ζωντανό αυτό το ιστορικό τους ταξίδι.
Υπενθυμίζουμε πως με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην Ισπανική πόλη Sagunto, (την αρχαία Ελληνική αποικία των Ζακυνθίων), οι εκδηλώσεις τιμής και φιλίας για το νησί μας.
Τέτοιες εκδηλώσεις σαφώς και προβάλλουν το νησί μας διεθνώς προσδίδοντάς του το ανάλογο κύρος. Πρόκειται για μια ιστορία που έρχεται από το 2009 όπου το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την αδελφοποίηση του Σαγκούντο και της Ζακύνθου, και ο τέως Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, είχε υποδεχτεί αντιπροσωπεία των κατοίκων της Ισπανικής πόλης που αφίχθηκαν στο νησί μας με ιστιοπλοϊκά σκάφη. Ακολούθως επι δημαρχίας Στέλιου Μποζίκ, και αφού είχε προετοιμαστεί το έδαφος από τον τουριστικό πράκτορα κ. Γιάννη Κεφαλληνό έγινε στην ισπανική πόλη η πρώτη φάση της αδελφοποίησης με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άκη Λαδικό να είναι καλεσμένος από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Alfredo Castello Saez.
Αμέσως μετά στη κεντρική πλατεία της πόλης, είχε γίνει η δεντροφύτευση μιας Ζακυνθινής ελιάς καθώς και η ονομασία της Ζακύνθου σε οδό της πόλης ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης. Επίσης, οι Ζακυνθινοί έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πόλης, όπου και αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την αρχαία σχέση καταγωγής τους.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν τότε, ο εκπρόσωπος του Ζακυνθινού χορευτικού συγκροτήματος “Το Φιόρο του Λεβάντε”, η καθηγήτρια πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Σκανδάμη Κλαίρη, ο ζωγράφος Ζουπάνος Πάνος, ο λογοτέχνης Αντίοχος Σαράντης, η φοιτήτρια Λασκαρίδου Χριστίνα και πολλοί άλλοι Έλληνες που ζουν στην Ισπανία.

φωτο: Spain-Holiday