Σαραγλί Ξάνθης

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βυρητού
300 gr. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
250 gr. βούτυρο αγελάδος
50 gr. φιστίκι Αιγίνης

για το Σιρόπι
300 gr. ζάχαρη
200 gr. νερό
1 κ. σούπας μέλι
Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:
Απλώνουμε δύο φύλλα. Τοποθετούμε μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα που θα βοηθήσει, περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα σ΄εκείνο το σημείο πάνω από την βελόνα. Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μια χούφτα καρύδια αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει καρύδια για να μην μας φύγουν στο τύλιγμα, εαν θέλουμε προσθέτουμε στα καρύδια 1 κ. γλυκού κανέλα και ¼ κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένα.
Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα ρολό. Δεν το σφίγγουμε γιατί θέλουμε μετά, να απορροφήσει το βούτυρο μέχρι μέσα. Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού και σπρώχνουμε προς το κέντρο μέχρι το ρολό μας να σουρώσει. Βγάζουμε το ρολό από την βέργα και το τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μας. Κόβουμε τα ρολά μας καλά, μέχρι κάτω. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το γλυκό. Το αφήνουμε λίγη ώρα να απορροφήσει το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C, στις αντιστάσεις, για δύο ώρες. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Βράζουμε όλα τα υλικά για 2 λεπτά από την στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός. Αφού αφήσουμε τόσο το γλυκό όσο και το σιρόπι να κρυώσουν για 15 λεπτά, περιχύνουμε το ζεστό γλυκό με το ζεστό σιρόπι.