Μπακλαβάς ο κλασικός

Αξιώτης Παράσχος
Πρόεδρος H.E.C.F.
Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος
http://www.executivechefsclub.gr/
E-mail: [email protected]
facebook.: ExecutiveChefsPlatinumClubOfGreece
tel: +30 27210 93844 mob: +30 6948046207

Υλικά
2 πακέτα φύλλα κρούστας
500 gr. καρύδια χοντροαλεσμένα
500 gr. φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα
150 gr. γαλέτα
1 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
350 gr. βούτυρο πρόβειο

για το Σιρόπι
1 φλυτζ,μέλι
3 φλυτζ ζάχαρη
3 φλυτζ νερό
1 ξύλο κανέλλα
1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση για:
Bάζουμε το βούτυρο να λιώσει.Βάζουμε τα φυστίκια Αιγίνης και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη, βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ το βούτυρο) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου, το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.Με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C, στις αντιστάσεις για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′ λεπτά.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι.