ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ | Η υπερφορολόγηση αντί να αυξάνει, μειώνει τα κρατικά έσοδα

ΓΡΑΦΕΙΟ Ο ΝΤΕΝΗΣ ΜΑΛΑΠΕΤΣΑΣ
ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΝΔ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Η οικονομική τραγωδία από την εξοντωτική φορολόγηση συνεχίζεται δίχως να πτοεί και να συγκινεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια εξοντωτική φορολόγηση που στραγγαλίζει το φορολογούμενο και ταυτόχρονα αντί να ενισχύει τα κρατικά έσοδα, τα συρρικνώνει. Τι κι αν γνωστοί πανεπιστημιακοί καθηγητές όπως ο Ζαν-Πολ Φιτουσί δηλώνουν «δεν μπορείς να επιβάλεις τόσο υψηλή φορολόγηση, κυρίως σε κατάσταση ύφεσης και μηδενικής ανάπτυξης», στην κυβέρνηση αδυνατούν να κατανοήσουν το προφανές, πως όταν δεν υπάρχει «ρευστό» στην αγορά τόσο τα ελλείμματα θα αυξάνονται. Την ίδια στιγμή που αντί να βοηθήσουν την οικονομία τη μπλοκάρουν, ενώ αδυνατούν να επιδείξουν ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού έχουμε μείωση κατά 657 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουάριου-Αυγούστου 2017 όσον αφορά τις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με την υστέρηση των κρατικών εσόδων συνολικά να φτάνει στα 1,76 δις. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι, το εμφανές πρόβλημα εκτέλεσης, αλλά και απόκλισης από τους στόχους, ειδικά όσον αφορά τα έσοδα. Η μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα διευρύνεται γιατί πολύ απλά εξαντλείται η φορολογική δυνατότητα των πολιτών. Ως δικαιολογία η κυβέρνηση αποδίδει τη γενική πτώση στα έσοδα του προϋπολογισμού, στη μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο αυτό αναιρείται από τη μείωση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος: α) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νοικοκυριών υπολείπονται του στόχου κατά 469.000.000 ευρώ και ποσοστό 8,5% και β) τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπολείπονται του στόχου κατά 188.000.000 ευρώ και ποσοστό 7,4%.
Απέναντι στην ακατανόητα εξοντωτική και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει την αναγκαία μείωση των φόρων με ταυτόχρονη προσέλκυση επενδύσεων και στοχεύμενη μείωση δαπανών, ώστε να βγει η χώρα και οι πολίτες από το σημερινό αδιέξοδο.

φωτο: Fmvoice