ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | Η αδελφοποίηση του Sagunto με τη Ζάκυνθο

Όταν οι πρώτοι άποικοι κινήθηκαν προς τα δυτικά κι έφτασαν μέχρι τις Ισπανικές ακτές, δεν μπορούσαν βέβαια να φανταστούν ότι σχεδόν 3.000 χρόνια μετά, θα είχε δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος που θα κρατούσε ζωντανό αυτό το ιστορικό τους ταξίδι.
Πέντε χρόνια μετά την αρχική αδελφοποίηση του Δήμου Ζακύνθου με το Sagunto της Ισπανίας, θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας, στις 3 Οκτωβρίου 2017, το δεύτερο μέρος της με τις σχετικές προετοιμασίες να βρίσκονται στις τελευταίες λεπτομέρειες.
Για το σκοπό αυτό, στη Ζάκυνθο θα ταξιδέψει πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Sagunto για να παρευρεθεί στην τελετή που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανική πόλη Sagunto, (την αρχαία Ελληνική αποικία των Ζακυνθίων), οι εκδηλώσεις τιμής και φιλίας για το νησί μας.
Τέτοιες εκδηλώσεις σαφώς και προβάλλουν το νησί μας διεθνώς προσδίδοντάς του το ανάλογο κύρος. Πρόκειται για μια ιστορία που έρχεται από το 2009 όπου το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει την αδελφοποίηση του Σαγκούντο και της Ζακύνθου, και ο τέως Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, είχε υποδεχτεί αντιπροσωπεία των κατοίκων της Ισπανικής πόλης που αφίχθηκαν στο νησί μας με ιστιοπλοϊκά σκάφη. Ακολούθως επι δημαρχίας Στέλιου Μποζίκη έγινε στην ισπανική πόλη η πρώτη φάση της αδελφοποίησης με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Άκη Λαδικό να είναι καλεσμένος από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Alfredo Castello Saez.
Αμέσως μετά στη κεντρική πλατεία της πόλης, είχε γίνει η δεντροφύτευση μιας Ζακυνθινής ελιάς καθώς και η ονομασία της Ζακύνθου σε οδό της πόλης ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης.
Επίσης, οι Ζακυνθινοί έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πόλης, όπου και αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την αρχαία σχέση καταγωγής τους.
Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν τότε, ο εκπρόσωπος του Ζακυνθινού χορευτικού συγκροτήματος “Το Φιόρο του Λεβάντε” Γιάννης Κεφαλληνός, η καθηγήτρια πανεπιστημίου της Βαρκελώνης Σκανδάμη Κλαίρη, ο ζωγράφος Ζουπάνος Πάνος, ο λογοτέχνης Αντίοχος Σαράντης, η φοιτήτρια Λασκαρίδου Χριστίνα και πολλοί άλλοι Έλληνες που ζουν στην Ισπανία.
Τον 7ο π.Χ. αιώνα μία ομάδα Ζακυνθίων έφτασε μέχρι τα Ισπανικά παράλια και δημιούργησε την πόλη Ζάκανθα ή Ζακυνθαίων πόλη που σύντομα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο. Ο ιστορικός Πολύβιος αναφέρει την πολιορκία της Ζακάνθης από τον 26χρονο Αννίβα (218 π.Χ.) στην οποία αν και οι Ζακυνθινοί ζήτησαν Ρωμαική βοήθεια ( η οποία δεν έφτασε ποτέ) αντιστάθηκαν, αλλά δεν απέτρεψαν την άλωση και την καταστροφή της πόλης.
Αργότερα η πόλη ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους που της έδωσαν το Λατινικό όνομα Ζακούντουμ. Σήμερα η πόλη εχει τ’ όνομα Σαγκούντο και στο Δημαρχείο της υπάρχει επιγραφή αφιερωμένη στους Ζακυνθινούς προγόνους της.

φωτο: YouTube