Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ” | “Η επιτυχία ενός Δήμου διαπιστώνεται συγκριτικά με κάποιον άλλο” (φωτο)

Μπορεί διοικητικά να ανήκει στον Πειραιά, δεν παύει, όμως, να αποτελεί το νοτιότερο άκρο των Επτανήσων στο σημείο επαφής τους με το Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος. Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που παρά τις κατά καιρούς επιδράσεις που δέχθηκε ποτέ δεν έπαψε να εμπνέεται από την επτανησιακή κουλτούρα και να ακολουθεί την πολιτιστική ιστορία και παράδοση του Ιονίου. Και αυτό φαίνεται από τον δραστήριο και εμπνευσμένο Δήμαρχό τους Στράτο Χαρχαλάκη, ο οποίος μπορεί να μην έλκει την καταγωγή του από τη Ζάκυνθο εντούτοις τη θεωρεί δευτερη πατρίδα του, ενημερώνεται για τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα και με κάθε ευκαιρία φροντίζει η θητεία και οι επιλογές για το δήμο του, να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους υπολοίπους.
Προ ημερών βρέθηκε στη Ζάκυνθο και μάς παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε σημαντικά ζητήματα αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει λογισμός και όνειρο τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει ανασχαιτικά.

ΕΡ.: Τα τελευταία χρόνια το νησί σημειώνει σταθερή και αξιοσημείωτη τουριστική άνοδο. Δοκιμάστηκε φέτος από τις χειρότερες πυρκαγιές μετά το 2001. Σε ποιο βαθμό σας επηρέασε αυτό το γεγονός;
ΑΠ.:
Καταρχήν θα συμφωνήσω ότι ειδικά από το 2000 και μετά, τα Κύθηρα αποτελούν έναν σταθερά ανερχόμενο νέο τουριστικό προορισμό, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλει διαχρονικά όλες οι τοπικές αρχές του νησιού. Η πρόσφατη φωτιά θεωρώ ότι δεν επηρέασε τον τουρισμό στο νησί, πέρα από κάποιες ακυρώσεις δωματίων κατά τις ημέρες αυτές. Δυστυχώς ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές υπερβολές σε σχέση με τη φωτιά. Το φυσικό τοπίο των καμμένων εκτάσεων θα αναγεννηθεί, κυρίως με τη φυσική διαδικασία, αλλά και με τις επεμβάσεις που προγραμματίζουμε. Θεωρώ λοιπόν πως το νησί δεν επηρεάζεται τουριστικά και αναπτυξιακά από τη φωτιά αυτή – όπως δεν επηρεάστηκε και στο παρελθόν από εξίσου πολύ μεγάλες πυρκαγιές -, ωστόσο τα επιχειρησιακά και συντονιστικά λάθη που έγιναν κατά τις ημέρες της φωτιάς – και τα οποία ανέδειξα – θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους.


ΕΡ.: Τουριστικά τι είναι εκείνο που αποτιμάτε;
ΑΠ.:
Ο Δήμος Κυθήρων συστάθηκε το 1998 με το Νόμο «Καποδίστριας» μετά τη συνένωση των 13 Κοινοτήτων του νησιού και ήδη από το 2000 ο τότε πρώτος Δήμαρχος Κυθήρων αείμνηστος Αρτέμιος Καλλίγερος ξεκίνησε την οργανωμένη συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις τουρισμού, αρχικά στην Ελλάδα. Ο Δήμος συμμετείχε σε εκθέσεις όλα τα επόμενα χρόνια. Το 2014 που ανέλαβε η νέα υπό τη διοίκησή μου Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δεν σταμάτησε αυτή τη διαδικασία, αλλά την έθεσε σε νέα βάση. Έτσι, διατηρήσαμε τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις «παραδοσιακού» και ανοίξαμε πλάνα και ορίζοντες σε νέες αγορές του εξωτερικού με συγκεκριμένη στόχευση στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη, χώρες όπου το κοινό τους «κουμπώνει» θα λέγαμε στα πλεονεκτήματα των Κυθήρων. Το νέο έντυπο υλικό του Δήμου έχει εκδοθεί σε 12 γλώσσες! Φυσικά, τα αποτελέσματα των συμμετοχών αυτών δεν είναι πάντα άμεσα, καθώς ένα καλό brand name χρειάζεται χρόνο για να στηθεί. Όμως αποτελεί πάγια απόφαση και πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και προβολή με σαφείς στόχους και σε συγκεκριμένες αγορές.
Σε συνδυασμό με την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την επέκταση του διαδρόμου προσγειοαπογειώσεων στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων, αλλά και με την επίλυση του ζητήματος νομιμοποίησης των λιμανιών μας το οποίο αυτή τη στιγμή μπλοκάρει την προσέλκυση της κρουαζιέρας, είμαι βέβαιος ότι το νησί μας θα συνεχίσει να ανέρχεται τουριστικά.

ΕΡ.: Γνωρίζουμε πως τη διαχείρηση σε θέματα της καθημερινότητας του δημότη, όπως η ύδρευση και ο Δημοτικός Φωτισμός, τα έχετε δώσει σε ιδιώτες. Τι σας έχει προσφέρει αυτό; Σκέφτεστε να κάνετε κάτι ανάλογο και για τον τομέα της Καθαριότητας;
ΑΠ.:
Στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, οι Δήμοι οφείλουμε να παράσχουμε σωστές υπηρεσίες στον πολίτη. Ο πολίτης δεν πρέπει να ενδιαφέρεται αν η υπηρεσία παρέχεται απευθείας από τους υπαλλήλους ενός Δήμου ή μέσω ιδιωτικής εργολαβίας. Τον ενδιαφέρει να απολαμβάνει τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει τα δημοτικά τέλη. Θεωρώ πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιδεοληψίες. Ιδεοληψία είναι να πιστεύει κανείς πως τίποτα δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες, ιδεοληψία όμως είναι να δοθούν και τα πάντα στους ιδιώτες. Χρειάζεται μια μέση οδός. Οι υπάλληλοι του Δήμου Κυθήρων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά λίγοι. Αν ορισμένες υπηρεσίες δεν δίνονταν (με τις διαφανείς διαδικασίες του Νόμου) σε ιδιώτες, ούτε άμεση αποκατάσταση των βλαβών ύδρευσης θα είχαμε, ούτε σωστή αντικατάσταση των καμμένων λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού. Με τις ιδιωτικές εργολαβίες στους τομείς αυτούς, η ποιότητα των υπηρεσιών έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Οι λάμπες αντικαθίστανται άμεσα, οι βλάβες της ύδρευσης επισκευάζονται ταχύτατα και οι δημότες είναι ικανοποιημένοι. Στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων – προς το παρόν – το προσωπικό (μόνιμο και έκτακτο) επαρκεί και έτσι καταφέρνουμε να διατηρούμε το νησί εξαιρετικά καθαρό με ίδια δημοτικά μέσα. Έχουμε προγραμματίσει την αγορά 3 νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων και πιστεύω ότι στην καθαριότητα δεν θα χρειαστεί ιδιώτης, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια.

ΕΡ.: Στο ζήτημα της επιχώριας περιουσίας αποτελέσατε οδηγό για πολλούς δήμους να ακολουθήσουν τις ενέργειές σας. Τι μέλλει γεννέσθαι με το συγκεκριμένο ζήτημα;
ΑΠ.:
Τα Κύθηρα ευτύχησαν να διατηρήσουν σε πλήρη ισχύ τον Θεσμό της Εγχώριας Περιουσίας, που συστάθηκε ουσιαστικά επί Ενετοκρατίας και μετεξελίχθηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους των Επτανήσων. Θεωρώ ότι η απώλεια της Εγχωρίου Περιουσίας στα υπόλοιπα Επτάνησα απετέλεσε κορυφαίο ιστορικό λάθος, καθώς αφενός υπήρξαν καταπατήσεις τοπικής περιουσίας, αφετέρου πάτησε πόδι στα νησιά το Δημόσιο, ως μη όφειλε. Πιστεύω ότι όλοι οι Δήμοι των Επτανήσων οφείλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα κυριότητας που έχουν πάνω σε όλες τις εκτάσεις που πριν το 1864 ανήκαν στην επιχώριο περιουσία κάθε νησιού. Αν ανατρέξει κανείς στην Επίσημη Εφημερίδα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, θα εκπλαγεί από την πληθώρα Νόμων και Διατάξεων που αφορούν την Επιχώριο Περιουσία όλων των νησιών της Επτανήσου. Μέχρι και ειδικός Κανονισμός Έργων του Επιχωρίου Ταμείου υπήρχε! Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, λόγω της Εγχωρίου Περιουσίας, δεν υφίσταται κανένα νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα του Δημοσίου, ούτε στις παραλίες και τους αιγιαλούς, ούτε στα δάση, ούτε στα λιμάνια, ούτε σε κανένα κοινόχρηστο χώρο που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανήκει στο Δημόσιο.

ΕΡ.: Τα αποτελέσματα είναι ευεργετικά;
ΑΠ.:
Για παράδειγμα, με ένα απλό έγγραφο της Εγχωρίου Περιουσίας, παίρνουμε άδεια για δημοτικές γεωτρήσεις ή για άλλα κοινωφελή έργα, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα το Δημόσιο μέσω της ΚΕΔ καθυστερεί πάρα πολύ. Όμως το ζήτημα είναι πιο ουσιαστικό από την απλή αδειοδότηση ενός έργου. Η Επιχώριος ή Εγχώριος Περιουσία είναι ένα άριστο παράδειγμα αυτοδιαχείρισης των τοπικών πόρων, της τοπικής περιουσίας. Είναι ουσιαστική ΑΥΤΟδιοίκηση.
Είμαι προσωπικά στη διάθεση όλων των συναδέλφων Δημάρχων των Επτανήσων, αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για να ανοίξουμε μια ουσιαστική και εις βάθος συζήτηση για την Εγχώριο Περιουσία, ώστε να δούμε από κοινού αν μπορούν οι επτανησιακές τοπικές αρχές να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

ΕΡ.: Φανατικός αναγνώστης της “ΗΜΕΡΑΣ” φροντίζετε όχι απλά να ενημερώνετε τους δημότες σας για το τι γίνεται στο νησί μας, αλλά να κάνετε και προτάσεις. Πόσο πιστευετε ότι βοηθάει αυτό;
ΑΠ.:
Πιστεύω ότι η θετική ή αρνητική πορεία ενός Δήμου και ενός τόπου δεν μπορεί να ειδωθεί ποτέ αυτόνομα, αλλά πάντα συγκριτικά με κάποιον άλλο Δήμο ή τόπο. Μπορώ να σας πω ότι έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο καθώς αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου μου, όπου και διαμένουν μόνιμα οι γονείς και η αδελφή της με την οικογένειά της. Συνεπώς παρακολουθώ καθημερινά τις εξελίξεις στη Ζάκυνθο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έλεγα και έχω πολλούς φίλους στο νησί με τους οποίους ανταλλάσουμε απόψεις και προβληματισμούς.

ΕΡ.: Πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Ζάκυνθο και συζητήσατε τον Δήμαρχο Π. Κολοκοτσά. Τι ήταν εκείνο που του προτείνατε στην αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων που έχετε επιλύσει στο δήμο σας;
ΑΠ.:
Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα της φωτιάς, όπου φέτος Κύθηρα και Ζάκυνθος αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις. Επισημάναμε κυρίως την ανεπάρκεια επιχειρησιακού συντονισμού εκ μέρους της διοίκησης της Π.Υ., γεγονός που όπως γνωρίζετε εγώ έθεσα από την πρώτη στιγμή με αποτέλεσμα μάλιστα να υποστώ μια αναίτια και απαράδεκτη πολιτική επίθεση από τον αρμόδιο Υπουργό. Εξάλλου η προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού για το σβήσιμο μιας φωτιάς δεν προκλήθηκε εκ του μη όντος, αλλά ως απότοκος του ότι όλοι οι πιο κάτω από εκείνον κάτι δεν έκαναν καλά. Όταν αποτυπώνουμε διδάγματα από ένα τόσο σοβαρό συμβάν, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να σκύβουν στα προβλήματα και να τα λύνουν και όχι να μετατρέπουν τους Δημάρχους σε εύκολα θύματα και σάκους του μποξ.

ΕΡ.: Αναφερθήκατε και στα δημόσια έργα…
ΑΠ.:
Συζητήσαμε επίσης τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος 4412/2016 για τα δημόσια έργα, εξαιτίας του οποίου η γραφειοκρατία έχει τριπλασιαστεί και οι δημοπρατήσεις και η εκτέλεση δημοτικών έργων έχουν επιβραδυνθεί πολύ. Φυσικά μιλήσαμε και για την Εγχώριο Περιουσία και συμφωνήσαμε να βρεθώ πάλι στη Ζάκυνθο στα μέσα Οκτωβρίου ώστε να ενημερώσω με στοιχεία τη Δημοτική Αρχή για τις σοβαρές προεκτάσεις του θέματος, το οποίο ο κ. Κολοκοτσάς έχει αποφασίσει να ανοίξει.

ΕΡ.: Είστε μεταξύ των νεότερων ηλικιακά Δημάρχων αφού εκλεγήκατε σε ηλικία μόλις 33 ετών. Πώς βλέπετε την πολιτική και την αυτοδιοίκηση; Πώς σχολιάζετε τις φήμες για «μεταπήδησή» σας στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σύντομα;
ΑΠ.:
Ανοίγετε μεγάλο θέμα. Για εμένα η πολιτική υπάρχει ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Ωστόσο, η εκλογή στη θέση του Δημάρχου και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία, προέκυψε χωρίς ουσιαστικά να το ζητήσω ή να το επιδιώξω, καθώς στις παραμονές των εκλογών του 2014 μου ζητήθηκε από μια ομάδα Κυθηρίων και Αντικυθηρίων να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του τόπου μας και να ζητήσω τη λαϊκή ετυμηγορία βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Μπορώ να σας πω όμως, ότι ούτε αγχώθηκα ούτε φοβήθηκα τις ευθύνες. Αν κάποιος εφαρμόζει πλήρως το Νόμο και ασκεί διοίκηση για το καλό του συνόλου και όχι μιας μονάδας, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτε. Πολλές φορές ο κόσμος απαιτεί άμεσες λύσεις σε χρόνια ζητήματα. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Υπήρχε η συνήθεια των εύκολων υποσχέσεων που δίδονταν επί χρόνια σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων του νησιού. Εμείς εξαρχής είπαμε και λέμε στον κόσμο την πλήρη αλήθεια για όλα τα θέματα. Δεν υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες στο βωμό της ψηφοθηρίας, γιατί δεν μας νοιάζει αυτού του είδους η πολιτική. Επιχειρούμε να αλλάξουμε παραδεδομένες αντιλήψεις και νοοτροπίες ετών που μας πήγαν πίσω συνολικά ως κοινωνία. Αν αυτό δεν το κάνουμε οι νέοι άνθρωποι, τότε η νεότητά μας θα εξαντλείται στην ηλικία και όχι στις αντιλήψεις. Ενοχλούμαι πολύ όταν βλέπω νέους πολιτικούς να δρουν πιο παλαιοκομματικά και από τους παππούδες τους. Έτσι βλέπω την πολιτική και την αυτοδιοίκηση και μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θέλω να την υπηρετώ. Δεν δρω ποτέ κομματικά ή παραταξιακά, είμαι έτοιμος να συγκρουστώ ακόμα και με στενούς συνεργάτες και φίλους οταν νοιώθω ότι δεν υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε τις φήμες για «μεταπήδησή» σας στην κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σύντομα;
ΑΠ.:
Τα σενάρια για πολιτική ανέλιξη δεν με νοιάζουν. Εκλέχτηκα για να είμαι Δήμαρχος όλων των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων και για ολόκληρη την παρούσα δημοτική θητεία που μάλλον θα πάρει και παράταση ολίγων μηνών. Τη θητεία αυτή θα την εξαντλήσω. Για όλα τα υπόλοιπα θα δείξει. Πάντως δεν έχω σκοπό της ζωής μου να συνταξιοδοτηθώ με δημόσια ένσημα ούτε να νοιώσω ποτέ ότι η οποιαδήποτε δημόσια θέση είναι ιδιοκτησία. Μακριά από εμένα τέτοιες αντιλήψεις. Αν μπορώ να συμβάλω στο καλό του τόπου μου θα το κάνω με κάθε μέσο και τρόπο. Αν δεν μπορώ, θα αποσυρθώ μόνος μου.