ΝΕΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΛΙΩΜΕΝΟ | Σε απόσταση αναπνοής από τη Μονή Υπεραγάθου (φωτο)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί μας, για μία ακόμη φορά, στην προσπάθειά τους να κατασβήσουν τη νέα φωτιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην περιοχή του Κοιλιωμένου, σε απόσταση αναπνοής από τη Μονή Υπεραγάθου.
Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και αναμένεται να τεθεί σήμερα υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο ήταν μία από τις πιο επικίνδυνες που ξέσπασαν φέτος, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στο νησί και «σκαρφάλωσε» ταχύτατα το ύψωμα προς την ιστορική Μονή.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τη 01:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν πυκνός καπνός έγινε ορατός στο πευκοδάσος βορειοδυτικά της Μονής. Αμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία που έσπευσε στην περιοχή αρχικά με 5 οχήματα και 12 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής της Υπηρεσίας, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, καθώς και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας και πρώην Διοικητής της Π.Υ. Ζακύνθου, Πύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης που βρίσκεται στο νησί από την Κυριακή.
Η φωτιά ενισχύθηκε γρήγορα από τους ισχυρούς ανέμους και κινήθηκε προς διαφορετικά μέτωπα, ένα από τα οποία προς την ιστορική Μονή που αποτελεί Μετόχι της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Στα επόμενα λεπτά φάνηκε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και έτσι αποφασίστηκε η ενίσχυση αφενός με εναέρια μέσα και αφετέρου με επιπλέον επίγεια, από γειτονικούς νομούς. Ετσι, εκτός από τα συνολικά 8 οχήματα με τους 22 άνδρες από την Υπηρεσία της Ζακύνθου, αργά το απόγευμα έφτασαν στο νησί και επιπλέον 5 πυροσβεστικά οχήματα από Υπηρεσίες της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 6η ΕΜΑΚ Πατρών.

Παράλληλα, έγιναν εναέριες ρίψεις από 2 αεροσκάφη PZL, 2 Canadair και 1 ελικόπτερο Eriksson, που βοήθησαν σημαντικά το έργο των επίγειων δυνάμεων. Στο σημείο εξάλλου κατέφθασαν και δύο υδροφόρες, μία του Δήμου Ζακύνθου και μία της Περιφέρειας, για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου. Λ. Νιοτόπουλος.
Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης πυρκαγιάς ήταν ότι εξαπλώθηκε ταχύτατα, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος και μάλιστα σε δύσβατη περιοχή όπου ήταν δύσκολη η προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων και επομένως δεν μπορούσαν να γίνουν εύκολα οι πυροσβεστικές εγκαταστάσεις.
Τελικά, μέχρι νωρίς το απόγευμα οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία τελικά έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη Μονή και παρακείμενες οικίες, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει κάποιο από τα κτίσματα, αφού γύρω τους είχε σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη προστασίας.
Στη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση των μικρών εστιών και σήμερα αναμένεται η πυρκαγιά αυτή να τεθεί έστω υπό μερικό έλεγχο.