ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | Η Αποκεντρωμένη απέρριψε αίτημα για έκτακτες προσλήψεις στην καθαριότητα

Ενημέρωση στο Σώμα και συγκεκριμένα στον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργο Κωνσταντίνου, σε ό,τι αφορά τις έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων, στον Τομέα Καθαριότητας, έδωσε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Παν. Μυλωνάς στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κωνσταντίνου έφερε το θέμα της απόφασης για προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, με σκοπό να ενισχυθεί τα υπάρχον, τους μήνες του καλοκαιριού, οπότε και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Επρόκειτο για 20 συμβασιούχων και 14 ατόμων επιπλέον. Εκτοτε δεν έχει φανεί βελτίωση στους ρυθμούς αποκομιδής των απορριμμάτων και οι πολίτες περιμένουν μία υπεύθυνη απάντηση από τις αρμόδιες αρχές και φορείς, δηλαδή το Δήμο και το ΦοΔΣΑ.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο για τροποποίηση του αρμόδιου Οργανισμού που θα ενέκρινε τις 20 έκτακτες αυτές προσλήψεις. Η έγκριση ελήφθη μόλις την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου και ήδη σήμερα ο Φορέας ξεκινά τη διαδικασία συμπλήρωσης αιτήσεων για τις προσλήψεις αυτές. Συμπληρωματικά και επεξηγηματικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ν. Τσίπηρας, δήλωσε στο Σώμα ότι η τροποποίηση του Οργανισμού προέβλεπε οι προσλήψεις μόνο των 20 συμβασιούχων 8μηνης απασχόλησης, των οποίων η εγκριτική απόφαση ήρθε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Κέρκυρα, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του ΦοΔΣΑ, ζήτησε πρόσληψη επιπλέον 14 ατόμων καθώς και επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να συνδράμουν στην οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων για τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. «Δυστυχώς, η πρόταση για τα επιπλέον αυτά άτομα απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη και έγινε δεκτή μόνον η πρόταση για την πρόσληψη των πρώτων 20 συμβασιούχων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπηρας. «Αυτό που τέθηκε επιμόνως στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν ότι ο Δήμος ζητά ομόφωνα, με όλες τις παρατάξεις του, αυτή την ενίσχυση, όμως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όχι μόνον δεν έκανε δεκτό το αίτημα, αλλά, απεναντίας, αντέδρασε πολύ έντονα για την επιπλέον ενίσχυση», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ζακυνθινή Αναγέννηση», Αντ. Κασσιμάτης, απεύθυνε στον κ. Μυλωνά το ερώτημα αν το διάστημα που ο Δήμος είχε ανάγκη έκτακτου προσωπικού, είχε τη δυνατότητα, μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, να προσλάβει προσωπικό, με επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% και θα αφορούσε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων.
Ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι χθες Τετάρτη υπέβαλλε το σχετικό αίτημα στον Οργανισμό και έλαβε τους απαραίτητους κλειδάριθμους για την εισαγωγή στο ειδικό σύστημα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πόσες θέσεις εργαζόμενων μπορούν να καλυφθούν μέσω αυτού του προγράμματος θα αποφασιστεί άμεσα. Υπογραμμίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει πρόσληψη για 12 + 12 μήνες.
Το βέβαιο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε μόνιμο προσωπικό στον Τομέα Καθαριότητας και όχι ολιγόμηνοι συμβασιούχοι, δυστυχώς, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε. Σίγουρα πάντως, οι δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις αποτελούν ένα πρόσκαιρο βοήθημα που λύνει τα άμεσα προβλήματα αλλά όχι σε μακροπρόθεσμη βάση.